Alegerile locale au trecut iar în mai puțin de trei săptămâni vom avea parte de un alt scrutin electoral la referendumul național pentru demiterea președintelui României.
Chiar dacă un nou proces electoral este pe cale să înceapă, administraţiile locale şi Consiliul Judeţean au încă de achitat facturile de la alegerile recent încheiate. Guvernul a acordat un sprijin financiar pentru tipărirea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare scrutinului însă, așa cum s-a spus, cheltuielile vor trebui suportate de bugetele locale. În judeţul Buzău s-au cheltuit aproape 4 miliarde de lei vechi pentru organizarea alegerilor. Banii s-au dus pe buletine de vot, ştampile de control şi consumabile necesare Biroului Electoral. Banii plătiți de Guvern trebuie recuperați de la primării şi de la Consiliul Judeţean. Prefectura a emis facturile iar în termen de 60 de zile de la publicarea rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial ele trebuie achitate de către Consiliul Județean și primăriile din județ.

Cea mai mare sumă trebuie plătită de Consiliul Judeţean care are de dat Prefecturii peste 2 miliarde.  Factura a ajuns azi la Consiliul Județean și urmează să fie achitată în cel mai scurt timp posibil. Restul de bani, aproape jumătate din sumă, trebuie acoperiţi de primării. Cele 87 de de administraţii locale vor trebui să plătească Prefecturii sume mai mari sau mai mici, funcție de numărul cetățenilor cu drept de vot din comună. Unele primării s-au achitat deja de obligațiile financiare în timp ce altele mai au la dispoziție mai bine de o lună până când vine scadența, în caz contrar riscând să fie executate  silit de Fisc.

De menționat că este pentru prima oară când cheltuielile destinate alegerilor sunt puse în sarcina administrațiilor locale.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.