De aproape o lună de la începerea noului an şcolar, autorităţile din învăţământul buzoian şi toată suflarea din bănci şi de la catedră nu-şi mai revin din controale, teste şi inspecţii. Elevii au fost testaţi cu vârf şi îndesat, profesorii au fost controlaţi din cap şi până-n picioare, unităţile de învăţământ sunt călcate de inspectorii responsabili cu calitatea. Iar până în iunie-iulie 2012, când vine vacanţa mare, e cale suficient de lungă să fie răscolit din rădăcini tot sistemul.

În primul rând, ARACIP seamănă furtună în cancelarii şi în cabinetele directoriale. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar – aşa cum se decriptează numele temutei inspecţii pornite prin şcoli – ia la puricat documentele pe care atât cadrele didactice cât şi directorii acestora au obligaţia să le întocmească la început de nou drum. Considerate şi „de intimidare”, inspecţiile au efect imediat doar pe hârtie, în procesele-verbale sau în notele de constatare. Populaţia şcolară este extrem de slab motivată să răspundă cu entuziasm la apelul pentru calitate în învăţământ. Peste 90 la sută din direcţiunile unităţilor pe care le are în subordine Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău sunt ocupate de manageri cu delegaţie. Salariile decimate ale profesorilor îngroaşă tuşa pe care stă adevărata reformă din Educaţie.

Lucrurile sunt puţin mai relaxate în ce priveşte controalele medicale recent încheiate, printre care şi testarea psihologică a cadrelor didactice. Din setul de întrebări conţinut de o foaie de test se remarcă întrebarea 36: „Aţi putea fi mulţumit/ă fără a avea vreodată relaţii sexuale?” Cu doar două variante de răspuns – Nu şi Da – întrebarea a amuzat majoritatea dascălilor testaţi. Cum „vreodată” e la fel de ipotetic ca şi data la care le vor creşte salariile, profesorii buzoieni au bifat varianta „câştigătoare”.

S.D.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.