preotul-vatra-focsani
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a explicat miercuri consecințele măsurii de excomunicare a trei enoriași din Focșani, pentru răzvrătire, printre altele aceștia urmând a nu mai beneficia de nici un serviciu religios, nici măcar de înmorm\ntare religioasă, dacă nu se pocăiesc pentru faptele lor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragos Olteanu, cele trei persoane excluse din rândul bisericii ortodoxe române nu vor mai beneficia de nici o asistență religioasă iar dacă nu se pocăiesc pentru faptele lor nu or avea parte nici de înmormântare religioasă.
”Constatând cu părere de rău că starea de tensiune de la Biserica Sfântul Andrei a continuat pe parcursul a 8 luni în ciuda încercărilor de a restaura pacea în interiorul comunității tulburate de manifestările necreștine al unui anumit grup de persoane s-a luat decizia excomunicării a trei persoane, sancțiune ce a fost propusă în urma analizării dosarului respectivei cauze. Din dorința de a fi pace chiar Înaltpreasfințitul Ciprian a venit la această biserică pe 11 ianuarie pentru a le explica oamenilor de ce a fost nevoie sa se ia această hotărâre referitoare la preotul Vatră, care inițial a fost lăsat să slujească la această biserică. Totuși cele trei persoane au menținut o stare de neascultare și mai mult au editat o broșură ”Fața necunoscută din parohia Sfântul Andrei” prin care defăimau biserica, ierarhii, amenințau că-și aduc preotul lor și că se rup de biserică. Practic, cei trei s-au autoexclus din biserică iar centrul eparhial nu a făcut decât să constate și să ia măsurile corespunzătoare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu.
Sursa citată a adăugat că cei trei vor putea fi reprimiți în biserica ortodoxă dacă se vor pocăi și își vor cere iertare îmn fața comunității eparhiei Sfântul Andrei din Focșani. În caz contrar, ei nu vor mai beneficia de nici o asistență religioasă, nici măcar de înmormântare religioasă.
”Excomunicarea înseamnă excluderea din BOR, ceea ce înseamnă că nu vor mai beneficia de asitență religioasă. Există posibilitatea să fie reprimiți dar vor trebui să facă pocăință și să și ceară iertare în fața comunității. În ce privește prezența lor în biserică, se vor face comunicări la nivelul protoieriilor din cuprinsul Arhipeiscopiei Buzăului și Vrancei, dar ține și de conștiința lor, e greu să fie reoperați dacă intră într-o biserică și să și constate cineva că nu mai fac parte din rândurile bisericii. Dacă nu se vor întoarce și nu vor da dovadă de îndreptare nu vor ifi primiți și nu vor beneficia de nici o asistență religioasă”, a mai spus Olteanu care a adăugat că astfel de măsuri au mai fost luate în Biserica Ortodoxă Română fără a putea preciza însă când a fost dictată ultima excomunicare a unui enoriaș.
În ceea ce-l privește pe preotul pentru care oamenii au protestat în Focșani, proteste în urma cărora au fost exccomunicați din BOR trei enoriași considerați cei mai vehemenți, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a declarat că acesta a solicitat transferal la o altă biserică, vrând să și păstreze ”liniștea sufletească și preoția”.
”Preotul Giorgică Vatră a solicitat o cerere scrisă de transfer la Bordeasca Veche pentru a-și menține liniștea sufletească și preoția, spunând că unii enoriasi mențin starea de tulburare si că nu îl mai reprezintă”, a declarat Olteanu.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a exclus 3 persoane din Biserica Ortodoxă, după ce i-au luat apărarea unui preot, pedepsit de superiori, și ajungînd în cele din urmă să protesteze în mai multe rânduri împotriva Arhiepiscopiei și a întregului sistem bisericesc. Decizia luată de Arhiepiscopie nu are precedent, excomunicări fiind făcute, probabil, în urmă cu sute de ani.
În toamna anului trecut, preotul Giorgică Vatră, paroh al Bisericii Sf. Andrei din Focșani, a ajuns în atenţia ARhiepiscopiei din cauza unei afaceri cu obiecte bisericești deținută de familia sa. Cum preotul nu a renunțat la afacere, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei l-a pedepsit pentru neascultare și l-a trimis la o mănăstire. Enoriașii nu au fost de acord cu această decizie și au organizat o serie de proteste. Cu timpul, protestele enoriașilor s-au transformat în proteste împotriva Arhiepiscopiei și a bisericii. În luna ianuarie 2015,după zeci de proteste ale enoriașilor, Înaltpreasfințitul Ciprian a mers la Biserica Sfîntul Andrei din Focșani și i-a asigurat pe enoriași că preotul Vatră rămâne la biserică. Părea că scandalul se încheie iar lucrurile intră pe făgașul normal.
Acum însă, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a luat o decizie în premieră pentru Biserica Ortodoxă Română în ultimele câteva sute de ani: a excomunicat 3 enoriași, care s-au aflat printre cei mai vehemenți protestatari. Măsuri au fost luate însă și față de alți 8 enoriași, care au fost canonisiți, adică nu mai au voie la Sfânta Împărtășanie până când nu se vor pocăi în mod public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.