Nu vă alarmaţi dacă astăzi(miercuri 6 septembrie) auziţi sunetul sirenelor care anunţă dezastre. Nici vorbă de aşa ceva, este doar un exerciţiu al pompierilor, care se va repeta în prima miercuri din fiecare lună. Exerciţiul are drept scop testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. În intervalul orar 10.00 – 11.00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente în toate judeţele, urmârind, atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), cât şi a celor cu acţionare locală.
Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean şi vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă.
Primul exerciţiu de acest gen a avut loc în data de 06 august, când IGSU a desfăşurat, la nivel naţional, exerciţiul de transmitere a mesajelor de înştiinţare şi verificare a sistemului de alarmare publică. Scenariul a presupus, atât înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă judeţene, cât şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare prin acţionarea sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei.
Din centralizarea datelor puse la dispoziţie de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, rezultă faptul că, la nivel naţional, din cele 6.913 astfel de mijloace tehnice de alarmare, au fost acţionate 5.460 de sirene pe timpul exerciţiului.
Din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesită declanşare locală.
Pe timpul exerciţiului, personalul propriu a verificat 1.449 sirene de alarmare publică din 445 de localităţi, 196 dintre acestea fiind neoperative.
Referitor la timpul mediu de răspuns în cazul acţionării centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu acţionare locală a fost de 7,42 minute.
În ceea ce priveşte zona de acoperire acustică, aceasta a fost de 37,56% la nivel judeţean, 81,71% la nivel municipal, 61,42% la nivel orăşenesc şi de 37,07% la nivel comunal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.