Astăzi se împlinesc 7 ani de la deflagrația de la Mihailești în urma căreia 18 persoane și-au pierdut viața iar alte 13 au fost grav rănite. Pentru a marca momentul care a cutremurat, la acea vreme, întreaga țară, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Neron Lupaşcu” Buzău va desfăşura, în această dimineață,  un ceremonial militar şi religios cu depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor exploziei.

Ionuț BARBU și Elena POPESCU

În dimineața zilei de 24 mai 2004, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a explodat în urma unui incendiu izbucnit la cabina autovehicului. În urma deflagraţiei, și-au pierdut viața 7 pompieri- maior post mortem Mihalache Doru-Mihai, sublocotenent post mortem Necula Romeo, sublocotenent post mortem Manta Valentin Cezar, sublocotenent post mortem Jianu Nicolae, sublocotenent post mortem Stan Silviu, sublocotenent post mortem Medeleanu Georgian, sublocotenent post mortem Oprea Florentin Valentin, 9 civili și 2 jurnaliști, Elena Popescu și Ionuț Barbu. Pe lângă aceștia, alte 13 persoane au suferit răni grave în urma cărora au rămas infirme ori au rămas marcate  pe viață.

Trei vinovați au fost găsiți pentru carnagiul produs în urmă cu șapte ani la Mihăilești. Ion Gherghe, directorul Combinatului Chimic Doljchim, care a produs azotatul de amoniu, Mihai Gună şi Ionel Neagoe, administratorii societăţilor de transport implicate în transportul îngrăşământului fără măsuri de siguranţă.  A fost nevoie de mai bine de patru ani pentru ca justiţia să-i tragă la răspundere pe cei trei care au fost condamnaţi pentru omor din culpă la câte patru ani de închisoare cu executare, printr-o sentinţă irevocabilă a Curţii de Apel Galaţi. Ei au mai fost condamnaţi să plătească familiilor victimelor şi răniţilor despăgubiri totale de 3,2 de milioane de lei şi 430.000 de euro.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.