La două luni de la tragicul accident de elicopter, în urma căruia trei dintre militarii Forțelor Aeriene și un viitor pilot au pierit carbonizați într-un lan de porumb de pe raza comunei Zoița, colegii de la unitatea militară de la Boboc au postat, pe YouTube, un film în memoria maistrului militar Cătălin Topoliceanu cel care s-a alăturat altor colegi plecați de-a lungul vremii la „ESCADRILA DIN CER”.
În data de 5 iulie un elicopter de tip IAR 316B Alouette care efectua un zbor de antrenament în jurul unității de la Boboc s-a prăbușit într-un lan de porumb din localitatea Zoița din cauze încă neelucidate. În urma tragicului eveniment și-au pierdut viața căpitanul comandor Mitică Docuz, maiştrii militari Cătălin Topoliceanu şi Viorel Cojocaru dar și studentul Ştefan Coropeţchi. O comisie formată din specialişti din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene care să stabilească cauzele accidentului a fost constituită încă din după-amiaza zilei de 5 iulie dar până acum nu a fost formulată nici o concluzie oficială cu privire la cauzele care au dus la tragicul accident. Tot de atunci, celelalte aparate de zbor de acest tip au fost consemnate la sol conform procedurilor militare iar acum, după ce un avion de tip IAR 99 Șoim s-a prăbușit la Craiova, aceeași soartă o au și aparatele de zbor de acest tip din dotarea unității de la Boboc. În hangarele unității militare de la Boboc se mai găsesc în afară de elicopterele Alouette, avioanele IAR 99 Șoim și avioane de tip AN2 însă și aceastora le-a fost interzis să se mai ridice în aer după tragedia de la Tuzla în urma căreia și-au pierdut viața 12 oameni printre care și comandantul Școlii de Aplicație pentru Aviație de la acea vreme, Nicolae Jianu.
Practic, la acest moment, aviatorii de la Boboc nu mai au la dispoziție decât o singură variantă de zbor respectiv cea cu avioanele de școală tip IAK 52, singurele care mai au permisiunea de a se ridica în aer.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.