paltin-2
Afaceristul Gheorghe Ceteraș cel care a obținut la Gura Teghii peste 5.000 de hectare de pădure cu sprijinul fostului prefect Paul Beganu este implicat și în dosarul retrocedărilor ilegale de la Bacău în care a fost reținut Viorel Hrebenciuc. Ceteraș împreună cu apărătorul său, avocatul Mihai Cosmin Vasile ar fi încercat să obțină de la Paltin Sturdza un sfert din pădurea obținută de acesta în instanță pentru a-l sprijini cu actele care mai erau de eliberat. Chiar dacă nu a perfectat afacerea cu cei doi, Sturdza i-a înregistrat pe cei doi cu un ceas de tip spion și acum, după ce a fost arestat, i-a dat pe mâna oamenilor legii pentru a-și mai reduce din pedeapsă.
Procurorii anticorupţie au prezentat în instanță o înregistrare din 26 iulie 2012 a unei discuţii dintre Ceteraş, Paltin Sturdza şi avocatul Cosmin Mihai Vasile, care a avut loc la Braşov. Anchetatorii arată că Paltin Sturdza a făcut această înregistrare cu un ceas care avea funcţie de înregistrare audio-video, precum şi cu un reportofon, pe care îl avea asupra sa, acest probe fiind ridicate de procurori în 15 octombrie 2014, în urma percheziţiei făcute la locuinţa lui Sturdza.
Din discuţie rezultă că Gheorghe Ceteraş încerca să intre pe filiera retrocedărilor ilegale şi să cumpere de la Paltin Sturdza teren din suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure obţinută de Sturdza în urma unei decizii ilegale a instanţei.
„Sturdza: Practic mai e… Da spuneţi, cum aţi auzit de mine? Cum aţi avut telefonul şi astea…
Ceteraş: O să vă spun dumneavoastră… De la domnul (neinteligibil). Eu anul trecut am câştigat 5.050 de hectare.
Sturdza: Câştigat? Prin recuperare?
Ceteraş: Vedeţi dumneavostră… Titlul de proprietate, pus în posesie, tot, tot, tot, tot… Eu într-o lună jumate le-am rezolvat toate. Punere în posesie, tot, tot, tot, tot. Aşa am auzit de dvs…
Sturdza: Dar cine v-a dat numărul meu de telefon?
Ceteraş: Trăim în România, v-am spus… Nu fac parte din băieţii cu ochi… antene… eu îmi văd de treaba mea şi ştiu ce am de făcut… Ă … un prieten am auzit.
Sturdza: Din Brăila?
Ceteraş: Nu, nu… De pe la Covasna de undeva… Aici aţi avut…
Sturdza: Cu cealaltă treabă… Am înţeles… Dacă e Covasna…
Ceteraş: Da, şi mi s-a spus: «Mă, tu mai ai nişte bani. Poate intri într-o colaborare… Poate o cumperi, poate faci (neinteligibil)». Ce suprafaţă? «43.000 de hectare» Sincer să vă spun, am început să sap. Cât ar fi liber, cât ar fi ocupat, cât ar fi nu ştiu ce, nu ştiu cum… Îmi cer scuze că am făcut treaba asta, dar când venim aici, să ştim ce discutăm…
Sturdza: Păi şi de unde aţi aflat, de la Ocolul Silvic, de unde?
Ceteraş: Domnule, vă spun altceva: eu, titlu-i ăsta, se poate citi, sentinţa e aici, când am câştigat-o, şi într-o lună jumate le-am avut toate la mână. Şi titlul, şi punere în posesie, şi tot. Mai am…
Sturdza: Da, dar câte hectare?
Vasile Cosmin: 5.000…
Ceteraş: 5.000… 5.000… uitaţi, 5.000 şi 50 de hectare.. (n.n. – se apleacă spre el şi îi indică lui Sturdza cu degetul pe un document pe care acesta îl deţine). Şi, culmea, că pe Covasna, hai numai să vă spun.
Sturdza: …Gura Teghii…
Ceteraş: Gura Teghii, da?
Sturdza: …la Buzău.
Ceteraş: Da. La Buzău. Pe Covasna, acuma la Sfântu Gheorghe am pe 11 septembrie recursul pentru 5.666, dar şi pe alea trebuie să le câştig.”, se arată în documentul procurorilor.
În continuarea discuţiei dintre cei trei, Ceteraş îi explica lui Sturdza cum a ajuns să revendice peste 5.000 de hectare de pădure din Covasna:
„Vasile Cosmin: Tot în Covasna. Deci aceasta de 5.000 de hectare care o ţineţi dumneavoastră în mână, titlul ăsta, este pe partea Buzăului. Iar acuma, pe coama muntelui o avem pe cea de pe Covasna.
Ceteraş: Pe Covasna. Care şi aia se va rezolva.
Sturdza: Poftim?
Ceteraş: Şi aia se va rezolva, (neinteligibil) lui Dumnezeu, că mai presus de lege nu e nimeni. E o hotărâre judecătorească, aia e punere în posesie. Aici e sentinţa, când s-a câştigat. În aprilie… Şi eu în aprilie am… şi titlul…
Sturdza: SC Forestierea Ardeleana.
Ceteraş: Da… da…
Sturdza: Cu asta v-aţi judecat?
Ceteraş: Nu, eu am luat dreptul litigios de la ei, în 2010… în 2011…
…………………………………………………………………………………………………………
Ceteraş: Da… Ardeleana. Şi tot ei au pe Covasna. Au… în total au fost 17.000 de hectare. Din 17.000 de hectare, ce a fost liber pe Covasna e liber.
Vasile Cosmin: Pe Covasna, noi am cerut doar ce mai este liber.
Ceteraş: Ce mai este liber. Ca să nu mai tărăgănăm cu timpul, (neinteligibil), s-o lălăim, îs libere 5.666 de hectare pe Covasna.”.
Potrivit discuţiei redate în anchetatori în documentul citat, Gheorghe Ceteraş a trecut la negocieri cu Paltin Sturdza, întrebându-l ce intenţii are legat de suprafaţa de peste 43.000 de hectare de pădure:
„Ceteraş: Haideţi să trecem la fapte. Dumneavoastră…
Sturdza: Deci dvs. aveţi pădurea asta în posesie?
Ceteraş: Da.
Vasile Cosmin: Da, este în proprietatea dânsului. 5.050 de hectare.
Ceteraş: …şi … bine, mai am şi alte bunuri (neinteligibil). Eu am vrut să am o discuţie cu dvs. Altfel, nu ştiu. Vreţi să o vindeţi în stadiul în care e, vreţi să o recuperaţi…
Sturdza: Stai puţin, când spui în stadiul care e la ce te referi? La întinderea pădurii, la…
Ceteraş: Nu, aici dvs. aveţi o sentinţă, nu, e legală, bine, aţi câştigat în revizuire, dar de aici mai sunt paşi. Paşi, că trăim în România. Sunt… Dvs. ştiţi, sunt oameni care din 2007 nu sunt puşi în posesie. Asta e România, ce să mai”.
Procurorii susţin că în întâlnirea din 26 iulie 2012, de la Braşov, Gheorghe Ceteraş şi avocatul Cosmin Vasile i-au pretins lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de pădure, respectiv 25 la sută din suprafaţa de peste 43.000 de hectare, „în schimbul determinării funcţionarilor din judeţul Bacău (prefect – preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, ITRSV, Direcţia silvică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.