legat 5

UPDATE13:30:

Secretarul de stat Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, a anunţat, miercuri, după ce organizaţia Salvaţi Copiii a cerut intervenţia acestei instituţii în cazul copiilor ţinuţi legaţi în Spitalul Judeţean Buzău, că s-a autosesizat în acest caz încă de luni.

Adjunctul Avocatului Poporului susţine că nu a primit nicio sesizare oficială din partea organizaţiei Salvaţi Copiii.

„Ar fi de recomandat, când ONG-urile doresc ca instituţia Avocatului Poporului să intervină într-un caz sau altul, să ne trimită o sesizare sau să ne informeze telefonic în acest sens”, a precizat Ionel Oprea.

El a adăugat că în acest caz sunt implicate patru instituţii care fac verificări şi a solicitat să primească concluziile de la fiecare.

„După ce vom primi aceste concluzii, le vom analiza şi vom întocmi raportul. Trebuie ca mai întâi să termine celelalte instituţii ale statului să-şi termine anchetele. Rolul nostru este să constatăm dacă acestea au acţionat cu profesionalism şi responsabilitate, conform responsabilităţilor pe care le au”, a mai spus adjunctul Avocatului Poporului.

Organizaţia Salvaţi Copiii România denunţă, într-un comunicat de presă , „caracterul abuziv” al practicilor utilizate în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău şi cere Avocatului Poporului să investigheze atât acest caz, cât şi procedurile folosite în alte instituţii similare din toată ţara.
De asemenea, Salvaţi Copiii cere Ministerului Sănătăţii să adopte şi să implementeze Strategia din domeniul sănătăţii mentale a copiilor, pentru a reforma sistemul şi pentru a preveni producerea unor cazuri de acest gen pe viitor.
„Considerăm că practicile utilizate în cadrul secţiei de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău sunt un abuz şi încalcă dreptul copilul la protecţie şi îngrijire. Cerem Avocatului Poporului să se autosesizeze şi să facă o investigaţiei atât a situaţiei de la Buzău, cât şi a procedurilor folosite în alte instituţii similare. Este foarte important să avem imediat un raport comprehensiv al unei instituţii neutre, autorizate să apere drepturile copilului în relaţia cu instituţiile statului, cum este Avocatul Poporului. Dacă România ar fi avut un Avocat al Copilului, atunci acest caz ar fi fost în atribuţiile sale. De asemenea, considerăm că este nevoie de reforma sistemului de sănătate mentală pentru copii. România are o abordare învechită în acest domeniu, care nu respectă drepturile copilului. Cerem Ministerelor Educaţiei Naţionale, Sănătăţii şi Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să adopte şi să implementeze strategia de sănătate mentală care a fost elaborată în aceşti ani împreună cu specialiştii”, a declarat preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, citată în comunicat.
Ministrul Eugen Nicolăescu a cerut conducerii DSP Buzău să-i transmită un raport de control după verificările de la Spitalul Judeţean Buzău, precizând că, din punctul său de vedere, la această unitate sunt şi probleme de metodologie, de abordare medicală, nu doar de management.
Cu ocazia videoconferinţei organizate la Guvern, Nicolăescu a transmis şefilor direcţiilor de sănătate publică, dar şi managerilor de unităţi sanitare, că are şi acordul premierului să le comunice că sunt multe situaţii care apar în spitale şi care sunt inacceptabile.
„Ce s-a întâmplat zilele acestea nu poate fi tolerat”, a spus ministrul Sănătăţii, cu referire la cazul de la Spitalul Judeţean Buzău, unde mai mulţi copii au fost legaţi de paturi.
În acest context, ministrul a solicitat şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău să îi prezinte raportul de control, pentru ca pe baza lui să înceapă discuţii cu Consiliul Judeţean şi să decidă ce măsuri trebuie luate.
„Aş vrea să aveţi alături în anchetă şi Colegiul Medicilor. Cred că acolo sunt şi probleme de metodologie, de abordare medicală, nu doar de management”, a spus Nicolăescu.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.