"Zâmbiţi spre camerele de filmat!"

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) a luat decizia de a pune camere video în toate sălile examenului de Bacalaureat. Mâine, în cadrul unei şedinţe, directorii de liceu vor fi instruiţi în acest sens, achiziţiile de aparatură electronică urmând să se facă din fonduri de criză. Autorităţile spun că nu va exista nicio presiune suplimentară asupra candidaţilor, ci asupra supraveghetorilor, scopul fiind de a aduce la momentul adevărului rezultatele examenului de maturitate. Internetul oferă candidaţilor opţiuni pentru a se adapta la situaţie, cu riscurile de rigoare.

 

 

Iniţial, ştirea dată de presa centrală privind intenţia Ministerului Educaţiei de a introduce camere de supraveghere în toate centrele de examen, a fost interpretată ca o nouă afacere pe bani publici, cu firmele care comercializează echipamentele electronice. Dotarea, însă, ne-a declarat Florina Stoian, şefa IŞJ, se va face din fonduri de austeritate: „Fără mari cheltuieli. Se vor monta camere video de calculator. Una costă în jur de 10 roni şi va fi legată la calculatoarele existente în laboratoarele de informatică.” Aşadar, pică scenariul unei afaceri naţionale, dar rămâne problema fidelităţii sau a calităţii imaginilor preluate cu webcam-uri ieftine. „Totul se va înregistra”, asigură inspectoarea generală.

Florina Stoian: "Vrem adevărul despre Bac!"

Am întrebat-o dacă acest procedeu de supraveghere nu este contestabil, având în vedere presiunea suplimentară pusă pe candidaţi şi încălcarea unor drepturi de intimitate şi imagine publică: „Nu cred că se pune problema. De ce să fie candidaţii sub presiune? Doar nu fac zgomot, nu se aude nimic, doar filmează. În schimb, presiunea cred că va fi pe supraveghetori, care nu vor mai putea interveni cu diverse ajutoare în favoarea candidaţilor. Vrem să avem un moment al adevărului, să ştim care este nivelul real şi actual al pregătirii absolvenţilor de liceu pentru examen. Să ştiţi că, în Galaţi, anul trecut, s-a procedat la supraveghere video şi procentul de promovare a fost de numai şase la sută într-un centru”, ne-a explicat Florina Stoian

 

Psihoza reclamaţiilor şi excesul de zel al supraveghetorilor? Florina Stoian vrea să-i liniştească pe candidaţi: „Joi, avem şedinţă cu directorii, vom discuta cum se va proceda. Apoi, vor fi instruiţi şi viitorii supraveghetori, astfel încât să nu ne trezim cu reclamaţii de tot felul pentru că nu ştiu ce candidat a mişcat greşit în sală. Se va vedea ce se întâmplă şi nu din orice nimic se vor face excluderi din examen.” Şefa IŞJ este foarte sigură că noua organizare a examenului de maturitate va fi un succes şi va releva adevărul. Pe de altă parte, masa cuminte a directorilor de licee este avertizată că, împotriva ei, se va folosi un instrument coercitiv cu efecte pe termen lung. Rezultatele slabe implică măsuri punitive, controale, inspecţii, evaluări. Cine mişcă în front poate fi repede adus în linia de ordine.

 

Cum nimeni nu se opune deciziei de supraveghere video – în Occident, prin forurile sindicale sau asociaţii civile, acest procedeu a fost contestat deja -, lucrurile par să intre într-o normalitate tipic românească. Puşi, teoretic, cu toţii sub acuzarea de tentativă de fraudare a examenului, candidaţii din experimentul „Bacalaureat Big Brother” îşi pregătesc inevitabil contraatacul: la celălalt pol, al candidaţilor, internetul este plin de oferte de fentare a vigilenţei supraveghetorilor. Un procent mic de promovare ar afecta mulţimea de facultăţi care aşteaptă studenţi proaspeţi. Dacă şi sesiunea a doua va fi la fel de restrictivă, toamna universitară din 2011 are şanse să fie foarte săracă în plătitori de taxe. Partea plină a paharului este că vom avea mai puţini şomeri cu studii superioare.

 

Din reacţiile cititorilor pe observatorulbuzoian.ro şi pe Facebook, la avanpremiera de ieri:

 

Sorin Gabriel Anghel: „O măsură foarte bună”

 

M.B.: „<Trădare să fie, dar s-o ştim şi noi…> E de-a dreptul hilar şi aproape ilegal. Asta sigur e ideea lui Băse!”

 

Aristocle: „Şi dacă elevul are trac în faţa camerei? La asta nu se gândesc? Iar camerele cine le supraveghează? Dar cine îi va supraveghea pe supraveghetori? Sau vor fi doar camere moarte, aşa, la intimidare, făcute din carton dat cu cremă de ghete? Şi ce ne facem cu pixelul albastru şi cu viteza cu care elevul scoate pagina de manual din chiloţi? Deşi cred că aici expertiza lui Funeriu din ultima campanie electorală va pica numai bine…”

 

Raluca: „Eu cred că este foarte bine… aşa este corect… deşi sunt clasa a 12-a îmi doresc să fie corect pentru toţi…unii învaţă şi altii au noroc şi copiază… (ştiu multe cazuri)… sau îşi aranjează pentru că s-a întamplat mereu asta… este cea mai bună măsură care se putea lua…”

 

Florian Mădălina: „Specific românesc! Nu sunt în stare să combată violenţa în şcoli şi să monteze camere video în acest sens, nu sunt în stare să facă orele de curs folosindu-se de tehnologii noi şi materiale ajutătoare, să mărească salariile profesorilor şi să schimbe toaletele alea vechi cu gaură de şarpe cu unele normale, aşa că nu m-ar mira dacă or să pună impozit pe alocaţie!!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.