Banca Națională de Gene pentru Legumicultură, inauguratā de ministrul Petre Daea

0

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a adus miercuri, la Buzău,  ordinul privind structura organizatorică a Băncii Naţionale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale, proiect care a fost  aprobat de Guvern săptămâna trecută și care începând de miercuri a prins viață.

 „Aici s-a născut prin hotărârea aprobată de Guvern Banca de Gene din Legumicultură. O împlinire a unei perioade de analiză foarte atentă şi cu foarte multă stăruinţă. A fost nevoie să analizăm bine locaţia pentru că e foarte important ca în această zonă să dăm dimensiunea viitorului. Am botezat aceasta bancă de gene, dar trebuie să facem investiţii serioase, pentru a pune la adăpost fondul genetic al ţării. România are trei mari resurse: solul, apa şi fondul genetic. O parte din el l-am pierdut din cauza multor factori. Suntem tributari azi importului, importăm legume, tomate în special. Va fi o muncă continuă, nu în salturi”, a declarat, la Buzău, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Daea a vvizitat locația unde va funcționa Banca de gene, locație situată în parcul Crâng la fostul sediu administrativ al Urbis Serv, acolo unde i-a și predat inginerului Costel Vânătoru documentele aduse.

Astfel, începând de joi director al Băncii de Gene a fost numit cercetătorul Costel Vânâtoru de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, în organigramă fiind prevăzute alte 11posturi. De asemenea, unităţii îi va fi alocat un autoturism.

Banca de resurse genetice vegetale va fi o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. Sediul băncii de gene va fi construit în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius.

Al doilea scop major al băncii de gene de la Buzău va fi acela de a proteja soiurile româneşti. Deocamdată, staţiunea are circa 10.000 de seminţe, dar îşi va spori resursele. Soiurile omologate în România vor putea fi recunoscute la nivel european şi internaţional, recunoaştere de care nu au beneficiat până acum. Nu în ultimul rând, înfiinţarea băncii va ajuta la extinderea în producţie a soiurilor valoroase. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. Valoarea finală va fi dată de studioul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare.

După vizita la Banca de Gene unde a fost însoțit de viceprimarul Ionuț Apostu, de deputații Sebastian Radu și Dănuț Păle, de directorul Direcției Agricole Cosmin Florea și de alți funcționari din cadrul Direcției, Petre Daea, s-a deplasat la Drăgaică, acolo unde a deschis cea de-a XIV-a ediție a târgului anual „Toamna Buzoiană”.

Cel mai mult ministrul Daea a zăbovit la standul SCDL după care, conform obiceiului, a trecut pe la standurile producătorilor de unde și-a cumpărat dulcețuri, băuturi, usturoi, mere si diferite soiuri de miere de albine dându-le apicultorilor vestea că ministerul de resort le va acorda anul acesta câte un ajutor de 20 lei/familie de albine  pentru că „nu a fost un an tocmai bun pentru apicultori”.

Daea a urcat apoi pe scenă unde a deschis oficial târgul Toamna Buzoiană după care, grăbit a plecat spre Capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.