Săptămâna viitoare începe cu ample verificări efectuate de specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică la importatorii şi distribuitorii de biberoane. Inspecţiile au loc la recomandarea Ministerului Sănătăţii şi au rolul de scoate de pe piaţă biberoanele care conţin Bisfenol A, o substanţă periculoasă care se regăseşte în componenţa biberoanelor din plastic.

„Compartimentul de Control în Sănătate Publică va efectua din 6 iunie controale la importatorii şi distribuitorii de biberoane, pentru a vedea dacă au produse cu Bisfenol-A. Verificările vor dura 2 săptămâni iar rezultatele vor fi transmise Ministerului Sănătăţii, după data de 27 iunie”, a declarat astăzi purtătrorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, Mihaela Voineagu.

Controalele vin după ce la începutul anului, ţările Uniunii Europene au adoptat un regulament privind restricţia utilizării Bisfenolului A în biberoanele pentru sugari, din cauza unor presupuse riscuri ale acestei substanţe asupra sănătăţii copiilor.

Bisfenol A, cunoscut și ca BPA, este un compus organic folosit în producția de plastic bicarbonat care, la rândul său, este utilizat în realizarea maselor plastice. Acesta se regăsește în procesul de fabricație al amalgamelor dentare, recipientelor reîncărcabile pentru apă, recipientelor din plastic pentru băuturi, al ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

BPA-ul este suspectat de o creștere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostată sau sân și de anomalii de reproducere. Până acum însă, reprezentanții industriei chimice au apreciat că aceste temeri cu privire la om nu sunt întemeiate în mod stiințific însă acum, interzicerea acestui produs are la bază un aviz al Agenției Europene pentru Securitatea Alimentelor.

În cazul în care, pe rafurile magazinelor din Buzău se vor găsi biberoane cu Bisfenol A, acestea vor fi retrase după piaţă iar cei care le au la vânzare se pot alege cu amenzi usturătoare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.