Campanie împotriva Regiei Autonome Municipale, inițiată de furnizorul de gaze GDF Suez Energy România. Recent, compania a inițiat o acțiune publică prin care încearcă să-i convingă pe buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire să se debranșeze și să-și monteze centrale de apartamanet. Pentru aceasta, distribuitorul de gaze a tipărit flyere prin care abonații societății sunt îndemnați să renunțe la serviciile RAM și să treacă pe cont propriu la capitolul încălzirea locuinței.

Conform informațiilor din pliantul publicat de furnizorul de gaze, montarea unei centrale de apartament ar reduce costurile cu încălzirea cu până la 55% din prețul lunar plătit actualei Regii Autonome Buzău.

În plus, distribuitorul de gaze naturale recomandă buzoienilor centrale de apartament oferite de partenerii societății pentru care este oferit cu titlu informativ și prețul de achiziție și montaj pentru apartamente cu 2, 3 și 4 camere.

Contactat telefonic de observatorulbuzoian.ro, directorul Regiei Autonome Municipale, Constantin Tacea, a declarat că a aflat de campania inițiată de furnizorul de gaze și a catalogat acțiunea ca fiind incorectă.

”Am văzut și noi campania inițiată de Distrigaz, dar vreau să avertizez populația că informațiile prezentate în pliant nu sunt complete și nu se prezintă și dezavantajele care vin odată cu debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire. În plus, o reducere a costurilor cu 55% față de prețul nesubvenționat al energiei termice înseamna puțin peste 190 de lei, ceea ce este mai mult decât 185 de lei, cât va fi prețul pe care îl va percepe RAM de la populație”, a declarat directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.

În același context, directorul RAM a ținut să explice că, la Buzău, prețul gigacaloriei va rămâne neschimbat iarna viitoare: ” în ciuda eliminării subvenției de la Guvern, prețul perceput de RAM va rămâne același. Avem garanții că municipalitatea va acorda în continuare partea sa de subvenție, prețul de producție la Ecogen a fost diminuat și de luna viitoare vom putea și noi să oferim o reducere de preț, pentru că achităm împrumutul către BERD și, astfel, partea de preț destinată acoperirii împrumutului va fi scoasă din prețul final.”

Cu toată campania inițiată de compania de gaze, conducerea RAM susține că numărul de cereri de debranșare depuse până acum, este nesemnificativ.

”Până acum, cred că sunt 70 de cereri de debranșare. Oricum, campania celor de la Distrigaz nu este una corectă și, se desfăsoară la nivel național. Noi am luat legătura cu celelalte regii de termoficare din țară să studiem pliantul celor de la compania distribuitoare de gaze naturale și, după consultări, vom emite un punct de vedere comun, chiar dacă până atunci putem pierde o parte din clienți. Oricum, este bine ca buzoienii să se informeze înaite de a lua o decizie în acest sens”, a încheiat Constantin Tacea.

Pe de altă parte, numărul mic de cereri de debranșare depuse până acum la RAM Buzău nu înseamnă neapărat că serviciile Regiei au început să fie apreciate iar buzoienii preferă să primească apă caldă și căldură, în sistem centralizat. Numărul mic de solicitări de debranșare poate însemna și faptul că cei care au vrut să se debranșeze și să-și monteze centrale de apartament au făcut-o deja, în anii trecuți.

În altă ordine de idei, la Buzău, războiul dintre furnizorul de gaze pe de o parte, și municipalitatea și RAM pe de altă parte, este cunoscut de la începutul acestui an, când GDF Suez a limitat, în mai multe rânduri, presiunea gazului către Ecogen iar Regia Autonomă Municipală a fost nevoită să livreze clienților apă caldă și căldură cu program. Sătulă de amenințări, Primăria Buzău a trecut la atac și a decis perceperea de taxe pentru rețelele de gaze si terenul aferent. Săptămâna trecută, consilierii locali municipali au aprobat concesionarea rețelelor de gaze ale Primăriei Buzău furnizorului de gaze, pentru suma de 21.000 de euro anual, o altă taxă, mult mai costisitoare, urmând să fie adoptată într-o sedință viitoare a Consiliului Local Municipal. Concesionarea terenului pe care se află rețelele distribuitorului de gaze naturale ar putea scoate din vistieria firmei sume importante de bani iar acest lucru, mai mult ca sigur, nu pică deloc bine societății care până acum a beneficiat gratuit atât de rețeaua Primăriei cât și de terenul pe care se află propriile conducte.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.