Limba Albastra Vaca
Boala limbii albastre continuă să se extindă la nivelul județului Buzău și să afecteze din ce în ce mai mult efective de animale. Potrivit celei mai recente raportări a ANSVSA, la nivelul întregii țări peste 750 de animale au fost diagnosticate cu boala limbii albastre, în 22 de județe, Buzăul fiind, din păcate, pe primul loc la capitolul efective de animale afectate. Astfel, la Buzău, s-au îmbolnăvit de boala limbii albastre, cel puțin până acum, 205 animale din 27 de comune, ceea ce înseamnă că aproape o treime din totalul unităților administrative de la nivelul județului au fost lovite de această maladie. Boala a lovit deopotrivă ovine dar și bovine, înregistrându-se și decese în rândul animalelor care au contractat virusul ce provoacă boala limbii albastre.
Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.
Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.
Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Nu există tratament specific în acest caz, iar animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în şapte-zece zile.
Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, aceasta având caracter sezonier.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar despre apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.