Situație tensionată încă la Spitalul Județean Buzău, după demisia a patru medici de la Unitatea de Primire Urgențe, ca urmare a atacului președintelui Consiliului Județean la adresa halatelor albe. Nici ședința Consiliului de Administrație al spitalului nu a liniștit apele destul de tulburi după ce 4 medici s-au declarat jigniți de atacul lui Victor Mocanu la adresa doctorilor și asistenților din Spitalul Județean și au decis să-și dea demisia.
Mai bine de trei ceasuri a durat această ședință de la care a lipsit chiar cel care a creeat furtuna, președintele Consiliului Județean Victor Mocanu, acesta delegând un reprezentant, în persoana Dumitrei Drăghici, pentru a lua parte la discuții. La finalul celor trei ore de dezbateri la care presa a așteptat pe holurile Consiliului Județean, unde mai ajungeau crâmpeie din discuțiile purtate, uneori, pe un ton mai ridicat, concluzia nu a fost deloc liniștitoare.
Președintele Colegiului Medicilor Buzău, Victor Ioniță a declarat presei imediat după terminarea ședinței că ”discuțiile nu au avut nici un fel de finalitate”, iar bomba este aceea că mâine ar putea urma un nou val de demisii în rândul medicilor din Spitalul Județean Buzău.
” Discuția de astăzi nu a avut nici un fel de finalitate. Este posibil să mai vin cu încă 20-30 de demisii. Nu s-a înțeles nimic din această ședință. Domnul Mocanu nu a participat, și-a trimis reprezentanți”, a spus Victor Ioniță.
Și consilierul județean Mariana Tudor, reprezentant în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, a declarat că ar putea urma noi demisii în rândul medicilor deranjați de declarațiile acuzatoare la adresa lor făcute de președintele CJ Buzău, Victor Mocanu: ”Am propus în această fază să facem o scrisoare către domnul Mocanu să-și ceară scuze public în fața tuturor cadrelor medicale din Spitalul Județean întrucât în loc să ajute aceste cadre să-și desfășoare activitatea în spital încearcă să facă dezordine acolo. Sunt pregătiți încă 20-30 de medici să-și dea demisia, însă noi sperăm să nu o facă. Ar fi foarte grav să pierdem UPU, spitalul ar fi declasat, 10 la sută din bugetul spitalului ar fi tăiat, am pierde SMURD Buzău, încercăm să le schimbăm decizia”.
Pe de altă parte, directorul Spitalului Județean Buzău, Doru Nicolescu a lăsat să se înțeleagă la finalul ședinței de astăzi că situația nu este nici pe departe atât de gravă în unitatea spitalicească. Nicolescu a declarat că cei patru medici demisionari s-ar putea reîntoarce la lucru, însă cu anumite condiții: ”Medicii își vor relua activitatea, își continuă activitatea, noi trebuie să sprijinim medicul de la UPU, să nu mai fie situații să fie unul singur pe gardă. La ședință au evoluat bine lucrurile, s-a dezamorsat conflictul mai sunt câteva mici detalii de rezolvat. Medicii vor sa revină la lucru, să renunțe la demisii. Trebuie să mai avem o întâlnire, să mai detaliem despre activitatea din UPU, cum să colaborăm cu medicii de pe secții, trebuie să punem la punct un sistem de informare a populației care să fie educată pe linia prezentărilor la UPU pentru că aici e marea defecțiune. Sistemul nu funcționează bine, oamenii cheamă salvarea și vin la UPU, șuntează medicul de familie, șunteză specialistul, vin cu presiune direct pe spital”.
Contactat în această seară pentru mai multe lămuriri pe acest subiect, președintele Colegiului Medicilor Buzău, Victor Ioniță a confirmat că cei patru medici de la UPU ar putea reveni asupra demisiilor, însă numai în anumite condiții: ” Doctorii de la UPU doresc să se reîntoarcă în anumite condiții, să fie aduși medici la UPU, dar asta rezolvă o mică parte a problemei. E vorba de onoarea noastră pătată, a medicilor, care n-am cerut decât să nu fim batjocoriți. Suntem puțini, avem mult de lucru în contextul în care s-au desființat spitale în județ, banii ne-au fost tăiați iar acum suntem loviți de acest mesaj al domnului Mocanu. Sper să-i mobilizez mâine pe colegii mei și să depunem încă o serie de demisii a medicilor din spital, pentru că nu e vorba doar de cei de la UPU, e vorba de toții medicii din spital. Să vedem atunci cine mai rezolvă problemele de sănătate ale votanților domnului Mocanu”.
Rămâne de văzut zilele viitoare cum va evolua situația în Spitalul Județean, dacă cei 4 medici demisionari vor reveni asupra deciziei, așa cum speră conducerea unității medicale, ori dacă rândul medicilor demisionari, deranjați de atacul lui Victor Mocanu, se va îngroșa și mai tare. Un astfel de scenariu ar lovi însă direct în bolnavi, în cei care nu au bani să se trateze în alte spitale din țară sau de peste granițe, precum o fac mulți dintre politicienii noștri, care și pentru o operație de apendicită ajung să apeleze la clinici din străinătate, unde decartează bani grei, la care oamenii de rând nici nu visează de multe ori.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.