Județul Buzău riscă să piardă mulți bani europeni dacă nu pune la punct un sistem integrat de gestionare a deșeurilor. Prefectul județului Buzău, Paul Beganu spune că mai mult de 25 de milioane de euro ar putea fi definitiv pirduți dacă până la 1 septembrie nu se demarează proiectul privind master-planul de gestionare a deșeurilor. Mai concret, pentru demararea proiectului ar trebui să se inființeze într-o primă fază mai multe stații de transfer iar pentru acest lucru toate contractele ar trebui să fie semnate până la 1 septembrie.
”Până la 1 septembrie trebuie să fie toate contractele încheiate și semnate . În caz contrar există riscul pierderii banilor europeni. Termenul nu este suprarealist pentru că acest lucru trebuia făcut cu 10 luni în urmă. Totul depinde acum de Consiliul Județean și de modul în care se mișcă.” a declarat prefectul Paul Beganu.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean cred însă că prefectul Paul Beganu nu a înțeles întocmai lucrurile în privinţa termenelor. Master-planul de gestionare a deşeurilor este un proiect amplu şi, după cum a fost proiectat, implementrea lui ar putea să dureze până la 25 de ani. Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, admite că au existat întârzieri însă asta se datorează lipsei fondurilor de la Guvern pentru continuarea proiectului: ”Se continuă printr-o hotărâre de guvern finanțarea proiectantului pentru a definitiva proiectul management deșeurilor în judetul Buzău urmând ca după definitivarea proiectului acesta să fie depus pentru finanțare. Sperăm ca în luna septembrie acest lucru să se întâmple după care să procedăm la licitație și la obtinerea tuturor avizelor pentru demararea lucrărilor”
Master-planul de gestionare a deşeurilor prevede amenajarea a 4 staţii de transfer în judeţ, a două staţii de compostare și a unei noi gropi ecologice de depozitare. Crearea acestui sitem de colectare şi neutralizare a deşeurilor din județ face parte din seria de obligații asumate de România în fața Uniunii Europene și tocmai de aceea dacă nu vor fi folosiți banii europeni investiția va trebui oricum făcută din fonduri proprii.
Ciprian STERIAN
[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/08/Paul-BEGANU1.mp3|titles=Paul BEGANU]

1 COMENTARIU

Comments are closed.