Aproape 20 de mii de buzoieni suferă de diabet zaharat între care și 34 de copii. Practic, cinci la sută din populația județului a fost diagnosticată cu această afecțiune a cărei incidență a crescut alarmant în ultimii ani, în rândul tuturor persoanelor indiferent de vârstă. De la începutul anului, în județul Buzău, aproape o sută de persoane au murit din cauza complicațiilor apărute pe fondul acestei boli, care în ultimii ani a devenit o problemă naţională de sănătate publică.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Buzău, medicul Venera Acsinte, în statistici, la finele lunii octombrie apăreau cu diabet 19.822 de persoane între care 34 de copii. Tratamentul pentru acești oameni atârnă greu în bugetul sănătății, însă atenție, în cazul în care boala nu este tratată, o persoană diagnosticată cu diabet trăieşte cu 10 ani mai puţin decât una sănătoasă.
Responsabile pentru apariția diabetului zaharat sunt alimentația necorespunzătoare, dietele neadecvate, un mod de trai nesănătos și dezechilibrat asociat cu alcoolul ori tutunul, stresul, dar și factorul ereditar. ”Sedentarismul se instalează la vârste din ce în ce mai tinere, copiii nu se joacă în aer liber şi nu merg pe jos la şcoală. Orarul dezechilibrat al meselor şi în special instituirea cinei ca masă principală a zilei favorizează depunerile adipoase deoarece în timpul nopţii organismul este în repaus şi se consumă energie doar pentru susţinerea metabolismului bazal. Iar obezitatea este un factor cauzal important pentru bolile cardiovasculare, hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică, diabetul zaharat sau artropatiile”, a explicat directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Diabetul este extrem de periculos prin complicațiile care pot apărea ca urmare a lipsei unui tratament medicamentuos și a unei diete adecvate. Din totalul bolnavilor de diabet de la Buzău, peste 2300 prezintă retinopatii, 1700 neuropatii, în cazul a peste cinci sute de bolnavi au apărut afecțiuni ale rinichilor pe fondul diabetului iar 200 au suferit infarct miocardic, din cauza aceleiași afecțiuni.

Astăzi, în toată lumea se marchează Ziua Mondială de Lupă Împotriva Diabetului. La Buzău, autorităţile au amenajat în centrul oraşului un cort în care un medic specialist şi un asistent medical au prelevat şi interpretat analizele celor care au dorit să vadă cum stau cu glicemia. Cei mai mulţi care au trecut pe la cortul din Piaţa Daciei ştiau că suferă de diabet iar acum le-a fost confirmat încă o dată diagnosticul, în timp ce alți buzoieni au recunoscut că trec destul de rar pe la medic.
Până la ora 15.00, peste 530 de buzoieni trecuseră pe la cortul din Piaţa Daciei şi-şi făcuseră analiza care depistează o glicemie suspectă şi un eventual diabet zaharat. Medicii specialişti atrag atenţia că odată pus acest diagnostic, dieta adecvată este la fel de importantă ca tratamentul medicamentuos. Şi atenţie, ignorat, diabetul poate duce la complicaţii dintre cele mai grave şi chiar la pierderea vieţii.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.