Situația celor 14 localități din județ afectate de alunecările de teren în urma ploilor din ultimele zile este pe cale de a fi rezolvată. După vizita în teritoriu a comisiilor mixte constituite din ordinul prefectului în zonele cele mai afectate au început deja lucrările iar în altele vor demara în cel mai scurt timp. Chiar și așa conform reprezentanților Instituției Prefectului în județul Buzău nu sunt probleme majore.
În comuna Pardoși se intervine cu un utilaj pentru îndepărtarea efectelor cauzate de alunecările de teren iar pentru reabilitarea podului acoperit de ape pe DJ220 există deja fonduri alocate lucrările fiind în prezent în faza studiului de fezabilitate. De asemenea în localitatea Buda s-a acționat cu un utilaj iar miercuri se circulă deja în condiții normale în zona afectată. la Năeni și Mânzălești pe drumurile județene afectate de alunecările de teren urmează să înceapă lucrările astfel încât să fie înlăturate rapid efectele alunecărilor de teren cauzate de ploile din ultimele zile.
În ceea ce privește situație pe drumurile comunale primarii au raportat la Prefectură încă din cursul aceste dimineți că vor demara lucrările la porțiunile de drum afectate.
În comuna Berca, primarul Valeriu Marcu a achiziționat materialele necesare și a început lucrările la podețele rupte de ape. În comuna Scorțoasa localnicii au solicitat autorităților să nu intervină deocamdată dat fiind că pământul este încă ud și nestabilizat iar o intervenție pre timpurie ar putea duce la accelerarea alunecărilor de teren.
Conform prefectului județului Buzău, Maria Buleandră, familia evacuată din casă în cursul zilei de marți se va muta cel mai probabil înapoi în locuință aceasta nefiind afectată atât de tare de alunecările de teren cât mai degrabă de vechimea avansată a construcției.
„Familia care a fost evacuată ieri(nr. marți) de la locuința din comuna Scorțoasa formată din 6 persoane și-a petrecut noaptea la Căminul Cultural și cel mai probabil se va întoarce în locuința sa. Casa este într-adevăr destul de veche și este deteriorată dar nu alunecare de teren este la o distanță de 5-6 metri de această locuință”, a declarat prefectul Maria Buleandră.
În comuna Cernătești apele învolburate ale pârâului Slănic au distrus pentru a treia oară două podețe către satele Aldeni și Căldărușa. Astfel 40 de familii din satul căldărușa pentru care podețul peste Slănic era singura cale de acces rutier nu mai pot în prezent ajunge la drumul județean decât pe cale pietonală. De asemenea localnicii din Aldeni trebuie să ocolească pe distanță de 12 kilometri pentru a putea ieși cu mașinile din sat la șoseaua județeană.
Cu toate acestea prefectul Maria Buleadră spune că situația în județ este sub control și că la acest moment nu se pune problema solicitării de fonduri de la Guvern.
„Astăzi(nr.miercuri), când am făcut bilanțul, am analizat situația punctual și am ajuns la concluzia că nu sunt problem majore. La acest moment nu se pune problema solicitării de bani din fondul de urgență al Guvernului pentru că putem să ne descurcăm cu ceea ce avem. Dacă ploile vor continua și situația se va agrava desigur că vom lua în calcul și această variantă”, a declarat prefectul județului Buzău, Maria Buleandră.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.