A început recensământul populației și locuințelor, au apărut și primele probleme. După prima zi de numărare, Conducerea Direcției de Statistică Buzău vorbește despre numeroși buzoieni care refuză să furnizeze recenzorilor codul numeric personal. Astfel de refuzuri sunt, în special, în mediul rural.
”Ca ritm, la Buzău, rensământul merge destul de bine. Ca fenomen deosebit se constată că cetățenii încep să refuze furnizarea CNP-ului. Îi pot asigura pe oameni că formularele se introduc și se prelucrează depersonalizate . Practic, acest CNP e utilizat în procesul de validare a datelor de populație și atâta tot. Nu există nici o legătură între formularele de la recensământ și de exemplu taxele și impozitele, așa cum unii cred”, a declarat, astăzi, directorul Direcției de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu.
Ieri, PSD a cerut populaţiei să nu-şi divulge Codul Numeric Personal în cadrul răspunsurilor la întrebările recenzorilor de la recensământ şi a acuzat PDL că, prin solicitarea „ilegală” a CNP, ar urmări să-şi facă o bază de date pentru a frauda alegerile. Social democrații au precizat că CNP-ul poate fi solicitat doar de către autorităţile abilitate şi în niciun caz de către recenzori, care comit o ilegalitate dacă pun întrebări legate de acesta.
Iar refuzul buzoienilor de a-și declara CNP-ul nu este singura problemă cu care se confruntă autoritățile buzoiene responsabile de buan organizare și desfășurare a recensământului. Un alt impediment în buna derulare a acțiunii este acela că mai mulți recenzori pe care Direcția de Statistică se baza au decis să se retragă din activitate, atât înainte de a debuta efectiv recensământul cât și după prima zi.
”Au fost care au renunțat, inclusiv astăzi. În orașul Buzău, îndeosebi, au fost cazuri și mulți care au refuzat să mai participle au fost pensionari militari. Am avut acest fenomen. În rest, nu au fost incidente și nici refuzuri categorice. Doar refuzul CNP-urilor. Dar atenție cei care refuză total există o procedură elaborată, sunt persoane abilitate care aplică amenzi”, a adăugat astăzi Cornelia Geambașu, directorul Direcției de Statistică Buzău.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.