Sute de profesori din județul Buzău așteaptă, de luni bune ori chiar ani, să-și primească banii pe navetă, și chiar dacă au în mână decizii definitive și irevocabile prin  care li se dă dreptate, nu reușesc să-ți recupereze sumele cuvenite.

Primăriile din localitățile în care cadrele didactice merg la școală ar trebui să le deconteze banii pe care i-au cheltuit cu naveta, însă administrațiile locale nu prea se conformează, nici măcar atunci când profesorii au decizii dictate de magistrați.

Smeeni, Scorţoasa, Tisău, C.A.Rosetti şi Brădeanu sunt primăriile care în ultimii ani au întâmpinat probleme în decontarea biletelor şi abonamentelor pe care profesorii le plătesc pentru a face naveta la şcolile în care predau. Problemele cele mai grave sunt înregistrate însă la Verneşti şi Merei, administrațiile locale având de plătit către profesori peste 420 de milioane de lei vechi, bani de transport cheltuiți de dascălii navetiști începând din 2009 și până la finele anului trecut.

Pentru că nu mai sperau să-și recupereze banii altfel, cadrele didactice au dat în judecată primăriile, și deși, au câștigat,  nu pot intra în posesia sumelor cuvenite

”Membrii noștri de sindicat se confruntă cu o problemă foarte dificilă, și anume, cea legată de decontarea navetei. Multe primării au început să nu mai deconteze naveta deși sunt situații când au fost procese în instanță și există sentințe definitive și chiar irevocabile”, a declarat secretarul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, Cristache Bratu.

În judeţ sunt peste 200 de profesori cărora nu li s-au decontat cheltuielile cu naveta şi care au deschis deja procese în justiţie, numărul celor care au de ridicat bani pe navetă de la primării fiind însă mult mai mare. Pe lista administraţiilor datoare se înscriu şi comunele Bozioru, Bisoca, Săruleşti, Ghergheasa sau Căneşti. Și cum profesorii nu sunt printre cei mai bine plătiți, la început de carieră, un cadru didactic având un salariu de până în 10 milioane de lei vechi, banii cheltuiți cu naveta chiar înseamnă ceva pentru această categorie de bugetari. Cel mai ieftin abonament costă lunar în jur de un milion de lei vechi, însă poate depăşi pentru localităţile aflate la depărtare de municipiul Buzău, trei milioane de lei vechi.

”Cele mai multe cadre didactice care trebuie să primească banii pentru navetă sunt la Vernești-peste 50 de persoane, la Smeeni tot la fel vreo 50, urmează Merei-30 de persoane, Scorțoasa și Tisău, tot cam 30 de persoane în fiecare comună. Pe un profesor îl costă naveta în funcție de distanță, cel puțin 1 milion de lei vechi dar poate să fie și navete de 2 sau chiar 3 milioane, cum era un caz până la Ghergheasa”, precizeaza secretarul SIP Buzău, Cristache Bratu.

Pe de altă parte, reprezentanţii administraţiei lcoale se justifică spunând că în bugetul întocmit la început de an nu au fost prinse aceste sume, prin urmare este greu să le găsească acum în vistieria comunei.

”În bugetul estimativ pe care mi-l dau la începutul anului, îi rog să îmi prindă și aceste cheltuieli, pentru că fac calculul cu cheltuieli de personal, cheltuieli curente…. Bani la momentul actual nu am nici să îmi desfășor activitatea în mod normal, pentru că sunt în deficit de cheltuieli curente și de personal de vreo 800 de milioane”, a declarat primarul comunei Vernești, Constantin Opriș, încercând să justifice faptul că nu respectă o decizie a instanţei care ar fi trebuit să ducă la plata profesorilor navetişti.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.