Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă pe cale de a fi închis. 38 de asistați riscă să rămână pe drumuri

Consiliul Județean are o SOLUȚIE

0

Căminul pentru persoane vârstnice din Vintilă Vodă, înfiinţat în 2011 în locul spitalului desfiinţat în timpul Guvernului Boc, aflat  în pericol să se închidă din lipsa finanțării ar putea fi preluat de Consiliul Județean prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a mers, vineri, să discute atât cu asistații cât și cu angajații centrului și să le explice personal de ce consiliul nu mai poate acorda finanțare azilului de bătrâni de la Vintilă Vodă.

Problemele căminului de la Vintilă Vodă au apărut la finele anului 2015 atunci când a fost sistată finanțarea de la Ministerul Muncii. La începutul anului 2016 Consiliul Județean a întins o mână de ajutor și a alocat căminului suma de 616.000 de lei la care s-au adăugat defalcări din cotele pentru TVA și astfel azilul a reușit să se mențină pe linia de plutire.

Conform directorului executiv al căminului, Eugeniu Stănescu, costul mediu cu un asistat se ridică la peste 2.100 de lei lunar bani pe care doar câțiva dintre beneficiari și-ar putea permite să îi plătească.

„Pentru o bun funcționare am avea nevoie de 1.250.000 de lei, cu eforturi probabil că am reuși să ne descurcăm și cu 1.100.000 lei. Anul acesta însă Consiliul Județean ne-a ajutat cu 150.000 de lei am mai primit 120.000 din cote defalcate pentru TVA și 20.000 de la Consiliul Local Vintilă Vodă. Dacă nu se va găsi o soluție nu mai putem rămâne deschiși pentru că avem foarte multe datorii. Contribuțiile la stat pentru salariați nu sunt plătite din luna aprilie iar salariile sunt în urmă cu 2 luni. Avem în prezent 38 de asistați capacitatea centrului fiind de 47 însă majoritatea acestora nu au din ce să își plătească contribuțiile care sar de 2.100 lei lunar”, a declarat Eugeniu Stănescu, directorul azilului.

Și cum în ultimii ani salvarea a venit de la Consiliul Județean, toată lumea se așteaptă ca și acum tot el să fie cel care salvează de la închidere azilul de la Vintilă Vodă. Președintele Neagu le-a explicat însă vineri atât angajaților cât și asistaților că azilul nu este în subordinea Consiliului Județean iar alocarea de fonduri pentru acesta din bugetul județean contravine legii și nu se mai poate face. Neagu a venit totuși cu o soluție, care ar putea salva Căminul de bătrâni însă aceasta ar urma să și facă efectele de la începutul anului viitor.

„Din nefericire este o situație deosebită și gravă. Este vorba de un cămin de bătrâni aflat în administrarea Consiliului local Vintilă Vodă. Consiliul Local nu are posibilități să suporte activitatea acestui centru. Noi, cât a permis legea am ajutat cu diverse sume de bani însă acum nu se mai poate. S-au făcut diligențele necesare către Ministerul Muncii, către Premier, către toată lumea și facem un apel către primariii din comunele din care provin asistații să facă anchete sociale să îi ajute pe aceștia acolo unde aparținătorii nu își pot permite să plătească aceste sume pentru că este legal.  Eu împreună cu domnul primar vom face memorii iar pe viitor singura soluție este să trecem acest cămin în autoritatea CJ și toate problemele se vor rezolva”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Asistații însă nu înțeleg mare lucru din ceea ce se întâmplă și cum salvarea a venit anii trecuți de la Consiliul Județean, bătrânii, rămași fără nici un ajutor speră ca tot de la județ să vină banii necesari funcționării.

„Așteptăm să vină șefii ăștia mari de la Buzău să vedem ce facem. Dacă se închide… hotel șanț. Nu am unde să mă duc. Județul nu a fost în stare să plătească fetele astea de au grija de noi. Nu sunt plătite pe iulie, august și suntem în septembrie. Sunt tinere au copii…Eu asta este nu măi am pretenții deloc”, a declarat Constantin Modoran un bătrân de 74 de ani infirm de ambele picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.