După ce în urmă cu doi ani Buzăul găzduia în premieră pentru România o etapă de campionat mondial de enduro, organizatorii MAXXIS FIM Enduro World Championship revin la Buzău pentru cea de-a cincea etapă a acestui sezon competițional. În afară de România, în acest an vor mai găzdui etape ale campionatului mondial de enduro Chile, Argentina, Spania, Portugalia, Grecia și Franța. Organizatorii de la clubul Extreme Adventure Buzău se pregătesc de zor pentru ca și ediția din acest an să fie o reușită. Cartierul general al Grand Prix-ului României va fi, ca și în urmă cu doi ani, în centrul orașului Buzău iar traseul va fi similar cu cel din 2011 dar ceva mai lung ca distanță. Concurenții vor fi nevoiți să parcurgă patru ture a câte 52 de kilometri în fiecare din cele două zile de concurs. Pe traseu vor exista 3 probe speciale din care una se va desfășura la Monteoru – Enduro Test iar celelalte două Extreme Test și Cross Test se vor desfășura în zona Mărăcineni, pe traseul binecunoscut aflat în vecinătatea Drumului European 85.
Totodată, organizatorii au mai pregătit în acest an o nouă probă făcută special pentru public, care se va numi Supertest și va avea loc vineri pe data de 14 iunie, înaintea primei zile de concurs. Cele două zile de concurs vor fi sâmbătă și duminică 15 și 16 iunie dar organizatorii și sportivii vor ajunge la Buzău încă de luni 10 iunie după cum o arată rezervările făcute deja la principalele unități de cazare din oraș. La ediția din acest an sunt așteptate la Buzău în jur de 600 de persoane din care 100 sportivi, 300 personal tehnic și 200 de reprezentanți ai familiilor sportivilor, jurnaliști, fani și turiști interesați de fenomenul enduro.
Numărul de persoane implicate în organizarea Grand Prix-ului României este de 80 iar costurile de organizare se ridică la peste 60.000 de euro. Banii vor veni în mare parte de la clubul Extrem Adventure Buzău, de la sponsori dar în acest an se așteaptă un sprijin financiar și din partea Consiliul Județean și Primăriei Buzău.
În urmă cu doi ani Buzăul a devenit primul oraș din România care a găzduit vreodată o etapă de campionat mondial de enduro. La Grand Prix-ul României din anul 2011 au participat și câțiva sportivi români printre care Emanuel Gyenes, Marton Szilveszter dar și buzoianul Alexandru Ionescu. Până acum nu se știe dacă piloții români se vor încumeta să se mai înscrie la startul competiției mondiale mai ales că după ediția din 2011 Emanuel Gyenes, cel mai titrat pilot român care a luat startul în etapa de campionat mondial, a trecut ultimul linia de sosire a categoriei sale după aproape 7 ore petrecute în traseu și a declara că enduro-ul mondial este mult diferit de ceea ce se face în România.
”Ceea ce facem noi în România este mult diferit de ce înseamnă o etapă de enduro mondial. La noi traseul este mai greu, cu timpi strânși și specialele mai scurte pe când la ei traseul este mai ușor și doar probele speciale decid totul. La România traseul este mai greu și probele speciale mai mici și cred că și ei dacă ar participa la o competiție la noi primii 3-4 nu ar avea probleme însă restul sigur ar avea probleme”, a declarat Emanuel Gyenes la finalul cursei din 2011.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.