10-lei
„Casa cu blazoane” de la Chiojdu, monument arhitectonic de marcă aflat pe una din fețele bancnotei de 10 lei, a fost reabilitată cu fonduri europene, joi fiind programată recepția lucrării.
Conacul din comuna Chiojdu (judeţul Buzău) datează din secolul al XVIII-lea şi poartă un blazon al familiei bizantine a Cantacuzinilor, fiind o mărturie a iscusinţei meşterilor populari din veacurile trecute. În urma reabilitării prin fonduri Regio, clădirea va deveni o atracţie turistică şi obiect de studiu pentru experţi şi studenţi.
Renovarea „Casei cu blazoane” deținută de Uniunea Arhitecţilor din România a fost posibilă grație unui proiect cu o valoare totală de 6,31 milioane de lei, din care 4,59 milioane de lei au fost bani proveniți din Fondul European de Dezvoltare Regională , 1,60 milioane de lei proveniți de la bugetul de stat, 122.639 de lei reprezentând contribuția beneficiarului.

„Casa cu blazoane, ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea şi refăcută în 1823, reprezintă unul dintre puţinele exemple de locuinţe săteşti care s-a păstrat din perioada respectivă până în zilele noastre“, a declarat arhitectul Călin Hoinărescu, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România (UNRMI) citat de publicația REGIO.
Numele casei este dat de cele trei blazoane de deasupra intrării principale. Cel din mijloc reprezintă vulturul bicefal, simbol al basileilor (împăraţi bizantini), care a aparţinut familiei Cantacuzinilor, stabilite în ţările române după căderea Bizanţului (1453).
Restauratorul este categoric în a aprecia că „salvarea acestui edificiu reprezintă o realizare semnificativă atât pentru cultura naţională, cât şi pentru spiritualitatea europeană“, fiind vorba de o capodoperă, pentru a cărei conservare UAR a depus toate eforturile, cooptând în proiect cei mai buni experţi din ţară. C
Cu o experienţă de 23 de ani în refacerea unor construcţii de lemn cu valoare de patrimoniu, inclusiv la peste 50 de biserici, Vasile Pop din Ocna Şugatag este unul di meșterii care au muncit zile întregi pentru a reface elementele din lemn ale Casei cu blazoane cât mai aproape de cele originale.
El a explicat cum a căutat cu răbdare, „printre putregaiuri, într-o clădire aproape de dărâmare“, bucăţi din structurile de lemn originale. Ulterior, au fost înlocuite grinzi de 8-10 metri, aduse din Maramureş și s-a reuşit restaurarea uşilor de la intrare până la cea mai mică porţiune, ca să se vadă autenticitatea“.

În apropierea „Casei cu blazoane“ a fost construit, tot în stilul specific zonei, un punct de informare. Noua incintă, construită pe locul unei foste cuhnii (bucătării) dispărute, „va adăposti un complex expoziţional cu mobilier de epocă donat de sătenii din Chiojd, spaţiile necesare organizării evenimentelor ştiinţifice şi un centru informativ pentru vizitarea principalelor obiective turistice din zonă“, a explicat arhitectul Călin Hoinărescu.

Este așteptat că, odată cu finalizarea proiectului UAR, comuna Chiojdu să devină o atracţie turistică, atât prin situarea relativ accesibilă cât mai ales prin bogata moştenire istorică şi farmecul acestor meleaguri subcarpatice. Uniunea Arhitecților din România va organiza aici o expoziţie permanentă cu tema „Civilizaţia moşnenească”, va include edificiul în circuite turistice şi va face cunoscută importanţa acestui monument între localnici. Prin organizarea unor târguri cu meşteşugari şi artizani populari, care vor face demonstraţii şi îşi vor expune produsele, se doreşte stimularea economiei locale. De asemenea, comuna Chiojdu va beneficia direct de câteva locuri de muncă create pentru administrarea complexului iar economia locală va fi stimulată şi indirect, prin fluxul continuu de invitaţi ai UAR la „Casa cu blazoane“ şi prin creşterea numărului de turişti.

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.