Nu există risc imediat de producere a inundațiilor, spun autoritățile județene, care dau asigurări că situația va fi ținută sub control dacă administrațiile locale își vor face treaba înainte de încălzirea vremii. Și chiar dacă șefii de la Județ, spun sus și tare că nu vom avea inundații, asupra oamenilor din localitățile aflate sub munți de zăpadă, mai devreme sau mai târziu, tot se va abate nenorocirea. Dacă de inundații nu putem vorbi deocamdată întrucât vremea ține cu noi și nu avem parte de o creștere bruscă a temperaturilor, un alt fenomen este pe cale de a produce disperare în rândul localnicilor din zonele acoperite de zăpadă. Este vorba despre casele din chirpici ori din paiantă, care vor avea de suferit imediat cum zăpezile se vor topi iar umezeala se va infiltra în pereții locuințelor. Grav este că mai toate casele din satele stăpânite de viscol sunt ridicate din chirpici, fără proiect de construcție sau calcule de rezistența materialelor. Viorel Constantinescu, specialist în structuri de rezistență, spune că oamenii din localitățile în care iarna aprigă și-a spus cuvântul, înregistrându-se căderi masive de zăpadă, s-ar putea trezi cu casele surpate, pericolul fiind nu ca acoperișurile să cadă sub greutatea zăpezii, ci ca pereții să se surpe din cauza umezelii. ”E de așteptat ca după un asemenea fenomen, cu căderi de zăpadă foarte mari, în zona unor clădiri cu sisteme structurale slabe, gen paiantă, să apară fenomene deosebite în viitorul apropiat. Topirea zăpezii va afecta pereții, se pot produce fenomene care să însemne colapsul acestor structuri, daca nu se iau măsuri de intervenție din vreme . E mai puțin probabil să se întâmple un fenomen de colaps la nivelul acoperișurilor, dacă era se întâmpla până acum, doar cele alcăuite din materiale cu defecte, cu căpriori și grinzi s-ar putea să producă surprize, însă vor suferi pereții. Fundațiile construcțiilor de locuințe sunt la suprafață, va fi o influență negativă această topire a zăpezii. E mai rău că mulți oameni din aceste localități sunt în vârstă și cu posibilități materiale și fizice destul de reduse. Casele vechi din județul Buzău vor avea probleme în viitorul apropiat”, a declarat Constantinescu.
Specialistul în structuri de rezistență a adăugat că acolo unde umezeala pereților a început să se producă, proprietarii trebuie să intervină urgent pentru a nu se trezi îngropați într-un morman de chirpici, de pildă.
”Oamenii trebuie să realizeze niște căi de evacuare a apelor pe cale naturală, e imposibil să nu existe o pantă naturală într-o curte, apele să nu băltească în jurul caselor și anexelor. E o chestiune pe care fiecare gospodar poate să o facă, dacă este sănătos fizic, dacă nu trebuie ajutați bătrânii și cei neputincioși. Acolo unde rezultă că locuințele s-au umezit și că fenomenul de umezire e în continuă creștere trebuie să se introducă elemente de sprijin a acoperișurilor cu paleți din lemne. Am făcut socoteala pentru o gospodărie țărănească veche cam 10 metri cubi de lemn ecarisat ar putea să rezolve problema stabilității clădirii de așa manieră încât omul să-și poată păstra locuința”, a adăugat Viorel Constantinescu.

C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.