Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei invită enoriașii din întreaga Eparhie să întâmpine moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli. Moaștele marelui sfânt al Ortodoxiei vor fi aduse la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din municipiul Buzău de o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioil, Mitropolit de Edessa, Pella și Almopia.

Pentru a marca așa cum se cuvine acest eveniment duhovnicesc și istoric pentru Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei  va fi organizat un program liturgic special care va începe marți, 23 august 2016, ora 18:00, cu săvârșirea Privegherii (Vecernia, Litia și Utrenia). Miercuri, 24 august 2016, ora 8:00, se va oficia slujba Acatistului Sfântului Nectarie, urmată de Sfânta Liturghie, care va fi săvârșită de un sobor de slujitori români și greci: ierarhi, preoți și diaconi

Potrivit www.crestinortodox.ro, Sf. Nectarie s-a nascut in oraselul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, impreuna cu cei 6 frati ai sai, in dreapta credinta. La varsta de 14 ani se indreapta catre Constantinopol, unde munceste din greu pentru hrana. Singura lui mangaiere, dupa orele istovitoare de munca, era Sfanta Biserica. Remarcat de catre conducatorii Scolii Metocului Sf. Mormant, este angajat ca pedagog si invatator la aceasta scoala. Tot ca invatator, incepand de la varsta de 20 de ani, il aflam si in insula Hios. La 27 de ani isi urmeaza glasul constiintei si, din dragoste pentru Hristos, devine monah la Manastirea Nea Moni, de pe aceasta insula. Ajutat de Dumnezeu printr-un om bogat, care era cucerit de viata sfanta dusa de catre Parintele Nectarie, el isi implineste visul de a invata si termina liceul in 1881. Cu binecuvantarea Patriarhului Alexandriei, urmeaza Facultatea de Teologie din Athena.

Reintors in Alexandria Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei. Tot atunci, Sf. Nectarie tipareste mai multe carti de raspandire a dreptei credinte. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop si numit Mitropolit de Pentapolis. In anul 1890, din pricina unor neintelegeri, este trimis in Grecia. Injosit si trecut cu vederea multa vreme, ajunge in cele din urma director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. In afara de formarea tinerilor seminaristi, s-a ocupat si de cresterea duhovniceasca si inchegarea unei stranse comuniuni intre cei care ii erau ucenici. Renunta la functia de conducator al Seminarului Teologic dupa ce considera ca si-a indeplinit datoria si intemeiaza impreuna cu un grup de ucenice Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina. Dupa trecerea sa la cele vesnice, in 1920, printr-o intamplare minunata, trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir.  Canonizarea sa a avut loc in 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie. Despre minunile savarsite de Sf. Nectarie in zilele noastre – mai ales vindecari de cancer si alte boli grave, ce se savarsesc la moastele sale, ori cu untdelemn de la candela sa – s-au scris nenumarate carti in Grecia, care in parte au fost traduse si in romaneste.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.