Costica Maroleanu-1
Un bărbat a depus plângere penală împotriva şefului Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Buzău, susţinând că, în timp ce era internat acolo, a fost neglijată o infecţie apărută după montarea greşită a unei sonde urinare, astfel că, din cauza riscului de septicemie, i-a fost amputat penisul.Un bărbat de 54 de ani, Costică Maroleanu, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău împotriva şefului Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Buzău, dr. Constanţa Andone, reclamând că, în urma unei infecţii neglijate cât timp era internat la această unitate medicală, i-a fost amputat penisul.

Potrivit avocatei Cristina Moiseanu, bărbatul a fost internat în Spitalul Judeţean Buzău în luna noiembrie 2014 pentru un atac cerebral, în urma analizelor medicii constatând că el are şi probleme diabetice.
Costica Maroleanu-2
Bărbatul s-a refăcut rapid, însă ulterior au apărut, pe fondul afecţiunii diabetice, probleme la sistemul urologic, astfel că în decembrie a fost internat la Terapie Intensivă în cadrul Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean Buzău.

Potrivit avocatei, aici pacientului i-ar fi fost pusă greşit o sondă urinară, manevra eronată generând rapid o infecţie care i-a cuprins întregul organ penian.

„La Terapie Intensivă, au încercat să-i pună o sondă urinară care iniţial a fost aplicată cu o manevră greşită, astfel că s-a reluat procedura, reuşindu-se în final să se introducă această sondă. Ulterior, a fost mutat la Nefrologie. În scurt timp, s-a produs o infecţie a tractului urinar, au fost înştiinţaţi medicul curant, doamna doctor Andone Constanţa, dar şi asistentele de pe secţie. Văzând că organul îşi schimbă culoarea, se înnegreşte, dar şi volumul, soţia bărbatului a insistat ca doamna doctor să-l vadă. Într-un final, doctoriţa l-a văzut şi i-a recomandat soţiei să-i facă o toaletare şi să-i dea cu cremă de gălbenele şi, deşi omul era internat în spital, manevra trebuia efectuată de soţie”, a declarat avocata Cristina Moiseanu.

Între timp, infecţia a evoluat şi a cuprins penisul, dar avocata susţine că abia după sărbătorile de iarnă şeful Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean a cerut ajutorul medicilor de la Secţia de Urologie, care au realizat o incizie în vederea eliberării infecţiei.

„Într-un final, s-a realizat o incizie pe Secţia de Urologie, însă nu a fost suficientă această intervenţie. În tot acest timp, clientului meu i-a fost refuzat transferul la Spitalul Militar Central, el fiind cadru militar ieşit la pensie. Până la urmă, bărbatul a fost externat la cerere, pe fişa de externare doamna doctor de la Nefrologie scriind că starea pacientului este ameliorată, deşi nu era deloc aşa. A doua zi s-a prezentat la Spitalul Militar Central, a fost consultat de medicii de pe trei secţii, care i-au spus că organul nu poate fi salvat, fiind nevoie de amputare, întrucât era la un pas de septicemie şi, în consecinţă, de deces”, a spus avocata bărbatului.
Costica Maroleanu-3

Ea a susţinut că, dacă la Spitalul Judeţean Buzău s-ar fi acţionat la timp, nu s-ar fi ajuns la un asemenea deznodământ.

„Acest om a venit şi mi-a spus «Ajutaţi-mă, nu mai sunt bărbat». Impactul psihologic este foarte mare, el nu mai vroia să aibă copii, însă susţine că avea viaţă sexuală activă. Astfel de cazuri nu trebuie să mai aibă loc în sistemul medical românesc. Am depus în acest sens plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău şi o sesizare la Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Buzău. Cerem sancţionarea şefei Secţiei de Nefrologie a Spitalului Judeţean pentru vătămare corporală şi daune morale în cuantum de 500.000 de euro. A neglijat infecţia care a condus la amputarea organului sexual al unui pacient. Va fi un proces lung, dar astfel de neglijenţe trebuie să dispară”, a spus avocata Cristina Moiseanu.

La rândul său, bărbatul a povestit prin ce a trecut la Spitalul Judeţean Buzău.

„Am fost mutat la Terapie Intensivă, acolo s-a montat o sondă urinară, probabil greşit. A patra zi am fost mutat pe Secţia Nefrologie. Înainte de a fi mutat, mi s-a demontat sonda urinară, tot greşit, că până am ajuns în secţie deja penisul meu era inflamat. După zile întregi în care nu m-a văzut niciun medic şi am primit doar calmante, a venit un specialist, un urolog, dr. Ciochină, am fost operat în aceeaşi zi, mi s-a spus că voi face un transplant de piele, dar asta după 12 ianuarie, când se întoarce din concediu”, a spus el.

Bărbatul a mai povestit că, atunci când a ajuns la Spitalul Militar Central din Bucureşti, necroza cuprinsese organul genital aproape în întregime, iar riscul de septicemie era iminent.

„Corp penian denudat, neacoperit de tegument, parţial necrozat, de culoare neagră. Tegumentul penian este prezent doar la baza corpului penian fiind intens atins de procesul infecţios şi necrotic. Se recomandă îndepărtarea ţesuturilor necrozate devitalizate, adică amputarea”, se arată în scrisoarea medicală întocmită de specialiştii de la Spitalul Militar Central.

Bărbatul a adăugat că, la începutul lunii ianuarie, a fost operat la Spitalul Militar Central, 15 specialişti consultându-l înaintea intervenţiei chirurgicale. Medicii au fost nevoiţi să recurgă la extirparea organului genital, iar apoi a fost supus unei alte operaţii, de ureterostomie perineală definitivă.

Costica Maroleanu-4

„Acolo, în urma unui consult, mi s-a explicat despre gravitatea cazului, că este necroză, risc de septicemie, puteau fi atacate alte organe şi că trebuie intervenit chirurgical. Am consimţit intervenţia chirurgicală. A trebuit să taie tot penisul”, a afirmat Costică Maroleanu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Buzău, Doiniţa Mihalache, o plângere penală în acest caz ajuns şi la Poliţe, cercetările fiind în desfăşurare.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Buzău au confirmat că Poliţia a început cercetările în acest caz.

„În cursul acestei săptămâni a fost înregistrată la instituţia noastră o solicitare a organelor penale cu privire la acest caz, urmând ca în perioada următoare toate documentele şi informaţiile să fie comunicate. Având în vedere că acest caz este în cercetare de organele abilitate, în acest moment nu putem da mai multe informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău, Adriana Bratosin.

De asemenea, Colegiul Medicilor a început o anchetă la sesizarea bărbatului şi a avocatei acestuia.

Costică Maroleanu este cadru militar ieşit la pensie, este căsătorit şi are doi copii.

MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.