La aproape un an de la desființarea a trei  spitale din județul Buzău,  autoritățile locale dar şi oamenii și-au pierdut orice urmă de speranță că pe locul unde au funcționat ani buni unități sanitare ar mai putea lua ființă alte spitale, fie ele și în regim privat.

La Buzău, trei spitale au fost desființate în primăvara anului trecut. Dacă la Vintilă Vodă se poate vorbi despre o poveste cu final fericit, în locul spitalului fiind amenajat un azil pentru bătrâni, la Pârscov și Pătârlagele, nu există nici o schimbare de când Ministerul Sănătăţii a tras obloanele peste unităţile medicale de acolo, în luna aprilie a anului trecut. Deranjate de măsura luată de la Centru, autorităţile au încercat să rezolve problema cu ajutorul particularilor însă se lovesc tot timpul de ignoranța şi delăsarea autorităților centrale.
La Pârscov, un medic buzoian a preluat spitalul în sistem privat şi ar vrea să înființeze acolo două secţii noi. A depus hârtiile la Ministerul Sănătăţii de acum şapte luni însă până acum nu a primit nici un răspuns.
„Spitalul a fost dat în administrare doctorului Costache și așteaptă să primească de la Minister avizul de funcționare ca să îi poată da drumul. Actele au fost depuse acum șapte luni, imediat după desființare, iar de atunci așteaptă. Intenționează să deschidă o secție de interne și una de chirurgie” a declarat primarul comunei Pârscov, Gheorghe Sturzu.
La Pătîrlagele, aceeaşi poveste nefericită. Spitalul din localitate  deservea peste 40 de mii de oameni care acum sunt nevoiți să își caute de sănătate la zeci de kilometri distanță.
„Ultimul demers pe care l-am făcut privind deschiderea spitalului din Pătârlagele a fost o hotărâre de Consiliu pe care am luat-o în luna decembrie și care trebuia să ajungă mai departe la Minister pentru a da desființarea spitalului. După desființare, cel care noi i l-am dat în folosință ar fi putut să dea drumul la spital sau la un punct de lucru de spital la Pătârlagele. Așteptăm însă hotărârea de Guvern de desființare a spitalului de prin luna aprilie”, a declarat primarul orașului Pătârlagele.
Cu toate că în aceste vremuri investitorii privați sunt extrem de greu de găsit, la Pârsov și Pătârlagele autoritățile locale au reușit să identifice persoanele dornice să investească în sănătate dar, din păcate, atâta timp cât responsabilii din ministere nu iau în seamă solicitările venite din teritoriu, investitorii nu pot face nimic iar cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienții.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.