Nicolae Grigorescu, Ciobănaș pe Valea Doftanei Casa de licitaţii Artmark organizează la Buzău o expoziție inedită cu lucrări ale celor mai valoroși pictori români. Lucrările semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman vor fi expuseîncepând de joi 23 mai în holul Sălii Mari a Consiliului Județean Buzău. Vernisajul ezpoziției „Mari Creatori ai Artei Româneşti Între Sacru şi Profan” va avea loc joi 23 mai de la ora 17.00 iar iubitorii de artă vor putea vedea lucrările expuse vineri, 24 mai între orele 15 –20. Lucrările expuse fac parte din din Colecţia Dr. Ioan Chisăliţă, un reputat medic din Sibiu.
Dr. Ioan Chisăliță (1914-1983) s-a născut în Ohio, în familia unor emigranți români din Statele Unite ale Americii. Reîntors în ţară în perioada interbelică, Ioan Chisăliţă devine un medic de renume şi un pasionat colecţionar de artă. Colecţia propusă în licitaţia Artmark din 28 mai este una excepţională, numărând, printre altele, 4 opere de Nicolae Tonitza, 4 de Theodor Aman, 2 de Nicolae Grigorescu, 2 de Ştefan Luchian şi 2 de Gheorghe Petraşcu.
Printre cele mai valoroase opere care vor veni în expoziţie la Buzău se numără: Ştefan Luchian, cu tabloul „Interior cu garoafe” (valoare estimativă: € 60.000 – 120.000), Nicolae Grigorescu, cu un „Ciobănaş pe Valea Doftanei (Valoare estimativă: € 60.000 – 100.000) şi Nicolae Tonitza, cu tabloul „Odaia copiilor”, (valoare estimativă: € 45.000 – 65.000). De menţionat că aceşti trei pictori domină clasamentul celor mai valoroşi pictori români: Luchian pentru cel mai valoros tablou din România (300.000 de euro), Nicolae Grigorescu – opt tablouri dintre cele zece cele mai valoroase tablouri din România – şi Nicolae Tonitza, până de curând autorul celui mai valoros tablou vândut pe piaţa de artă internă: 290.000 de euro.
Operele expuse la Buzău în Expoziţia Mari Creatori ai Artei Româneşti Între Sacru şi Profan fac obiectul viitoarei Sesiuni de licitaţii Artmark, desfăşurate la Bucureşti, Athénée Palace Hilton, București, în datele de 28 mai (Licitația Colecției Dr. Ioan Chisăliță & Licitaţia de Artă Religioasă) şi 30 mai (Licitaţia ”Cel mai iubit dintre pământeni”, dedicată Zilei Copilului, un eveniment original în peisajul pieţei româneşti de artă, aflat deja la a treia ediţie).
Partenerii evenimentului sunt: Muzeul Județean Buzău, Consiliul Județean Buzău,
Teatrul “George Ciprian” – Buzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.