După succesul înregistrat anul trecut „Zilele Filmului Românesc ” revin la Buzău în perioada 10-11 mai, două zile în care buzoienii vor putea viziona nu mai puțin de 6 filme românești de succes dar se vor putea întâlni și cu regizorii și actorii care au dat viață personajelor preferate. Organizatorul, Centrul Județean de Cultură și Artă, a stabilit ca filmele să fie proiectate în zilele de sâmbătă și duminică de la orele 16.00, 18.00 și 20.00 iar intrarea să fie gratuită, în limita locurilor din sală, pentru toți cei care doresc să vadă ultimele producții românești. Este vorba despre producțiile „Când se lasa seara peste București sau metabolism”- Regia: Corneliu Porumboiu
“Roxanne”-Regia Valentin Hotea
“Closer to the Moon”-Regia Nae Caramfil
“Love Building”-Regia Livia Rugină
“Nunta in Basarabia”-Regia Nap Toader
“Condamnat la viata”-Regia Bogdan Dreyer.
De departe cel mai așteptat film va fi cel al lui Nae Caramfil, „Closer to the Moon” peliculă care prezintă un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale care pune Românie comunistă pe jar. În regimul de tristă amintire, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor? Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi”să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!
De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului sunt scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – rumegă aceeaşi întrebare: de ce au făcut-o? ce sperau să obţină?
Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu care îi include pe Vera Farmiga, Mark Strong, Tim Plester dar și Monica Bârlădeanu, Radu Banzaru sau Gabriel Constantin.
„Closer to the Moon” este programat sâmbătă, 10 mai, de la ora 18.00 iar la final însuși regizorul Nae Caramfil dar și o parte din protagoniștii filmului vor fi prezenți în Sala Mare a Consiliului județean Buzău pentru a explica buzoienilor detaliile ce au stat la baza realizării producției de succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.