Liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda a declarat vineri, într-o conferință de presă că nu are detalii suplimentare depre auditul realizat  de Comisia Europeana în cazul reabilitării cu fonduri europene a Drumului Vinului, dar că pe lângă președinții consiliilor județene acuzați de trucarea licitațiilor pentru derularea programelor ar trebui luați la întrebări și reprezentanții Ministerului Dezvoltării, fără de care nu ar fi fost posibile aceste nereguli.

Preda  a declarat că derogările în derularea programelor cu fonduri europene se fac numai cu  semnătura oamenilor din Ministerul Dezvoltării și a precizat că și aceștia ar trebui să dea socoteală în cazul  licitațiilor trucate de care sunt acuzate Consiliile Județene din Buzău, Teleorman, Ilfov și Tulcea.

”Trebuie să așteptăm rezultatul auditului, eu am lansat deja întrebări factorilor responsabili care au supravegheat desfășurarea acestor proiecte. Luni fac interpelare la Ministerul Dezvoltării, cred că derogările la soluțiile inițiale în proiect au fost făcute cu aprobarea celor care supravizează. Cred că trebuie întrebat Ministerul Dezvoltării. În general, în politica românească a baronilor locali, aceștia se acoperă când vor să facă chestiuni nelegale sau imorale de semnăturile celor numiți. Și, aș fi foarte curios să văd cine a dat aceste derogări care duc la ce s-a semnalat corect in presă, cu contracte cu oameni de casă” a declarat deputatul Cezar Preda.

Deputatul PDL a adăugat că, oricum, o astfel de anchetă va dura ani buni pentru că auditorul de la Comisia Europeană va trimite rezultatul autorităților române care de abia apoi vor face cercetările: ” Să așteptăm auditul, va fi boală lungă pentru că în urma auditului, va fi trimis autorităților române rezultatul care vor analiza apoi situația”.

Consiliul Județean Buzău apare alături de Ilfov, Tulcea și Teleoman într-un raport de la Bruxelles, citat de presa centrală, dar care nu a fost făcut public, autoritățile din cele 4 județe fiind acuzate că au trucat licitațiile necesare pentru implementarea programelor europene de reabilitare și modernizare a unor drumuri ori tronsoane urbane, la Buzău fiind vorba de investițiua făcută în Drumul Vinului.

Principala  problema ar fi că o parte din materia primă necesară reabilitării drumului ar fi fost cumpărată de la o firmă care ar avea legături cu familia preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu.

Ieri, președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu a declarat că alegerea firmei respective a fost o decizie care a fost luată de consorțiul Sorocam-Collas, cel care a câștigat licitația și nu s-a decis în Consiliul Judeţean.

 

Ciprian STERIAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.