Clădirea fostului Spital Brătianu situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu este aproape de finalizare. Construcția este terminată în proporție de 85 la sută și nu a mai rămas decât de montat dușumelele, câteva uși la interior și apoi mici retușuri inerente pentru ca totul să fie predat conform proiectului.

„Un proiect care va fi finalizat pe fonduri europene va fi în municipiul Buzău, clădire fostului Spital Brătianu care se vede cu ochiul liber că arată în alt fel. Cel mai probabil în această vară constructorul își va termina treaba și clădirea va putea fi funcțională dar acum trebuie să mai găsim niște bani să amenajăm grădina publică din spate pentru că degeaba am făcut clădirea aia dacă o să o ținem goală și încuiată. Această clădire trebuie să o redăm cetățenilor dar, în anumite condiții, din fonduri propria am promis că facem grădina dar va trebuie și mobilier pentru clădire. Aveam bani puși dar a fost situația aia și vom vedea ce și cum”, a spus președintele Petre Emanoil Neagu.

De cealaltă parte, reprezentantul firmei Hidro Salt B92, cea care execută lucrările, a confirmat că lucrările sunt aproape de final însă a spus că înainte de a preda lucrarea trebuie făcute anumite ajustări la contract.

„Noi mai avem de lucru la clădire o lună, hai să zic maxim două luni cu tot cu micile retușuri însă mai este de rezolvat o problemă înainte de predarea lucrării. Preturile la materiale de construcții au sărit foarte mult față de momentul la care a fost semnat contractul și trebuie făcută o actualizare. Am suportat cât am putut aceste majorări însă nu poate rămâne așa, la toți cei cu care am avut contracte a fost făcută actualizare de prețuri”, a spus Deugene Băiculescu.

Opinia lui Băciulescu a fost  pusă pe tapet și de președintele CJ Petre Emanoil Neagu care a admis, într-o conferință de presă, că prețul materialelor de construcții a crescut substanțial iar constructorii sunt puși în situația de a nu-și mai putea termina lucrările.

„Vreau însă să trag un semnal de alarmă. Practic, piața materialelor de construcții a explodat  iar constructorii nu se mai pot încadra în normele de pe care au licitat. Pe de altă parte, nici noi nu putem să depășim anumite procente din cuantumul licitației și este așa s-a creat o neînțelegere. Cunoaștem problema și s-au făcut demersuri și așteptăm o soluție de la nivel național ca să o rezolvăm”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Clădirea fostului Spital Brătianu a fost reabilitată cu fonduri europene și avea termen de finalizare ianuarie 2022. Constructorul însă s-a mișcat destul de bine și va termina lucrarea cu aproximativ 6 luni mai devreme. Singurele lucrări care mai sunt de făcut sunt montarea unor uși la interior, montarea dușumelelor și mici retușuri înainte de predare. De asemenea, ușa principală a imobilului situată la mijlocul clădirii înspre Bulevardul Nicolae Bălcescu a fost restaurată complet rămânând neschimbată și va ajunge pe șantier la mijlocul săptămânii viitoare cand va începe montarea ei.

Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 5 Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, are o valoare de aproximativ 4 milioane de euro din care contribuția Consiliului Județean Buzău este de doar 2 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile la care se vor adăuga cheltuielile neeligibile.

La final pe locul fostului spital ORL va lua naștere o secție exterioară a Muzeului Județean cu numele de Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”. Conform proiectului, Consiliul Județean are obligația de a menține destinația de muzeu a clădirii ce urmează a fiu reabilitată cu fonduri europene pe o perioadă de 5 ani, timp în care va trebui să îndeplinească o serie de sarcini impuse prin proiect.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.