După doi ani și jumătate în fruntea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul Gheorghiță Vlad a predat, vineri comanda celei mai mari structuri teritoriale din Armata României pentru a merge pe un alt post în conducerea Statului Major al Apărării. Ceremonialul s-a desfășurat în prezența Șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu militarilor din garnizoană si a oficialităților buzoiene în frunte cu primarul Constantin Toma, președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, prefectul Leonard Dimian și IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

  1. Gheorghita-Vlad
  2. Dragos-Dumitru-IACOB

Comanda Diviziei a fost preluată de cel de-al XXX-lea comandant din istoria structurii militare cu sediul al Buzău, generalul Dragoș Iacob.

Divizia 2 Infanterie „Getica” este o mare unitate de elită a Armatei Române. AM făcut lucruri extraordinare aici, ne-am pregătit, am ridicat capacitatea operațională a unităților la un alt nivel dar eu ca și comandant trebuie să îmi iau „La revedere” de la această unitate. Nu definitiv, e adevărat pentru că prin natura atribuțiilor voi fi strâns legat de unitățile Armatei Române și deci și Divizia 2 Infanterie „Getica” va fi pe coordonatele obiectivelor Statului major al Apărării. Sunt convins că domnul general Iacob va ține ștacheta sus ridicată, mi-aș dori să treacă peste ce am realizat până la acest moment. Vreau să mulțumesc totodată și autorităților locale pentru că este o situație deosebită la nivelul acestei garnizoane. Eu am simțit că autoritățile sunt alături de noi și nu am fi putut realiza ce am realizat fără ajutorul dânșilor”, a declarat generalul Gheorghiță Vlad proaspăt numit adjunct al Șefului Statului Major al Apărării.

La rândul său, noul comandant generalul Dragoș Iacob a declarat că preluarea comenzii Diviziei 2 Infanterie „Getica” reprezintă o responsabilitate dar și un pas important în cariera militară.

„Îmi doresc să fac foarte multe lucruri la Buzău dar în primul rând să continui ceea ce s-a făcut în ultimul an. Urmez unei pleiade de comandanți foarte valoroși care au comandat această unitate de tradiție./ Sunt conștient de responsabilitatea pe care o am și sunt convins că nu o să pot avea o activitate prolifică la comanda Diviziei fără sprijinul și fără implicarea colaboratorilor și oamenilor cu care vom lucra. Sunt deosebit de onorat, pentru mine ca ofițer este o etapă extrem de importantă în carieră și faptul că am șansa aceasta este și o provocare și o etapă importantă în pregătirea mea ca și ofițer. Vin la Buzău cu un gând foarte bun, eu cred că noi militarii suntem membri ai cetății, apărăm cetatea dar în primul rând făcând partea din viața cetății și ne vom implica activ în sprijinul autorităților locale”, a declarat generalul Dragoș Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

De-a lungul carierei sale, generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob a mai ocupat diferite funcţii în unităţi din cadrul forțelor terestre, astfel: comandant pluton tancuri, comandant companie tancuri, ofiţer de stat major brigadă tancuri, ofiţer de stat major divizie infanterie, comandant  batalion   tancuri,  şef  secţie  Instrucţie divizie de infanterie, locţiitor şef Instrucţie şi doctrină la Statul Major al Forțelor Terestre, comandant brigadă infanterie mecanizată.

Generalul-maior Dragoş-Dumitru Iacob este născut la data de 23 iunie 1972, în localitatea Paşcani, judeţul Iaşi şi este absolvent al Liceului militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în anul 1990. A continuat studiile militare de ofiţeri ale Institutului Militar de Tancuri, Piteşti, în perioada 1990-1993, arma tancuri, fiind şef de promoţie. În paralel cu îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor pe care a fost încadrat după absolvire, a parcurs diferite forme de pregătire (cursuri de carieră şi de specializare în ţară şi străinătate) corespunzătoare treptelor ierarhiei militare ca ofiţer de tancuri şi ofiţer de stat major la diferite eșaloane militare.

În anul 2006 a absolvit cursurile interarme ale Facultăţii de comandă şi stat major ca şef de promoţie, în anul 2011, cursul postuniversitar de conducere, forțe terestre, ambele din cadrul Universității Naționale de Apărare, iar în anul 2012 – cursurile Colegiului Regal pentru Studii de Apărare din Londra. Are un master în domeniul securității și strategiei internaționale, obținut în anul 2012, și doctoratul în științe și informații militare, obținut în 2014.

Noul comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” a executat două misiuni în teatrul de operații din Afganistan și, de-a lungul carierei, a primit mai multe distincții și titluri de onoare, printre care Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema Onoarea Armatei României și Medalia NATO 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.