Persoanele care se fac vinovate de scandalul iscat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului vor fi trase la răspundere după ce o comisie condusă de președintele Consiliului Județean va verifica documentele din ultimii 5 ani pentru a identifica toate problemele de la nivelul celor două centre rezidențiale care găzduiesc copii din alte județe.
Din comisia coordonată de președintele Consiliului Jude¬țean, Petre Emanoil Neagu, va mai face parte secretarul județului, Laurențiu Gavrilă, vicepreședintele Romeo Lungu, directorul Direcției Juridice a Consiliului Județean, Mirela Oprea, dar și un consilier județean din partea opoziției.
,,Se vor verifica documentele din ultimii cinci ani aferente plasamentelor copiilor provenind din alte județe din centrele rezidențiale nr. 10 și 11, se va verifica legalitatea și oportunitatea măsurilor dispuse, stabilirea responsabilităților legale privind măsurile adoptate și evaluarea serviciilor rezidențiale furnizate de Centrele 10 și 11, precum și a colaborării cu instituțiile de învățământ special”, a spus președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.
Pe de altă parte președintele Consiliului Județean a precizat că procedeul adoptat de către conducerea DGASPC nu este unul nou și că așa ceva se practică de ani buni indiferent de cine a ocupat scaunul de director sau de președinte al Consiliului Județean.
„Problemele la DGASPC sunt mult mai acute. Chiar mă bucur că a apărut în presă această situație, pentru că acolo problemele sunt mult mai ample. Această procedură trenează de ani de zile la Protecția Copilului și trebuie să fie rezolvată odată. Trebuie reglementată printr-o lege. Liceele nu sunt ale noastre, doar internatele, iar acolo este vorba despre interese. Noi am făcut din 2015 o adresă la Inspectoratul Școlar, a ajuns la Ministerul Educației și de atunci nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

În ceea ce privește măsura luării în plasament de urgență a celor 65 de copii, Neagu spune că avea cunoștință de aceasta și că a avertizat conducerea DGASPC încă din luna septembrie că măsura este ilegală însă, cu toate acestea, conducerea instituției a mers în continuare pe această soluție.
„Am trimis înştiinţare încă din luna septembrie, că nu suntem de acord cu această măsură, cu luarea copiilor în aşa-zisa situaţie de urgenţă şi toată responsabilitatea, dacă se va întîmpla acest lucru, se va răsfrânge asupra conducerii. Motivaţiile au fost diverse. Încă înainte să izbucnească acest, să zicem, scandal, eu am avut o discuţie cu domnul director şi l-am întrebat foarte clar, dacă comisia respectivă a informat părinţii despre consecinţele care pot avea loc în urma preluării în centre pe această cale. Ei mi-au explicat că da, dar neavând nimic scris de la părinţi, oricînd, ei pot fi în culpă. În urma acestor evenimente se vor lua şi măsuri. Trebuie, însă, ca toţi cei care se fac vinovaţi de această situaţie să răspundă” a declarat Petre Emanoil Neagu.

La rândul lor, consilierii județeni ai PNL cer demiterea de urgență a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Adrian Vintilescu. Printr-un comunicat de presă trimis de consilierul județean Raul Florescu aleșii PNL își exprimă poziția solicitând președintelui Consiliului Județean măsuri urgente.raul-florescu-2

Consilierii județeni ai Partidului Național Liberal – filiala Buzău, cer de urgență demiterea directorului DGASPC Buzău, Vintilescu Adrian, ca urmare a scandalului fără precedent, creat de acesta, prin deciziile aberante și unilaterale pe care le-a luat în legatură cu familiile copiilor insituționalizați în centrele din subordinea direcției.
Aceste ultime evenimente vin să confirme poziția consilierilor județeni PNL de-a lungul timpului, referitoare la activitatea desfășurată în această instituție. Totodată, aducem în atenția cetățenilor faptul că, de nenumărate ori am solicitat constituirea unei comisii formată din consilieri județeni și persoane din aparatul tehnic al CJ Buzău, care să cerceteze activitatea acestei insituții, solicitări care, de fiecare dată, au rămas fără răspuns.
De ce cerem demiterea de urgență a directorului DGASPC?
Ținem să aducem în atenția opiniei publice faptul că instituirea deciziei de plasament de urgență în situația copiilor instituționalizați, și aici ne referim la copii cu deficiențe de văz și auz, în unitățile specializate ale DGASPC Buzău, aparține în totalitate și unilateral directorului acestei instituții, cu încălcarea flagrantă a legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor. Afirmăm aceasta, deoarece, în urma investigaților realizate și a solicitărilor adresate CJ Buzău, am aflat că atât Direcția Juridică cât și secretarul general al Consiliului Județean Buzău, au purtat o corespondență cu instituția subordonată și au atenționat ca decizia de instituire a unor măsuri de plasament de urgență cu privire la copiii proveniți din alte județe este atât inoportună cât și nelegală, raportat la prevederile art. 68 ale aceleiași legi.
De asemenea, i s-a atras atenția că emiterea unui asemenea act este facută pe propria răspundere și că atrage după sine responsabilitatea unui asemenea gest.
În aces sens s-a considerat că există soluții de încheiere ale unor convenții privitoare la plata unor servicii de întreținere între DGASPC Buzău și instituții similare ale județelor respective chiar și acorduri între Consiliile Județene respective.
În urma acestor corespondențe și chiar sugestii, se pare că, totuși, cel mai facil pentru acest director a fost insituirea acestei măsuri care a afectat și afectează în continuare, fără egal, familiile acestor copii și asa destul de încercate. Este o situație care nu face altceva decât să ne mai aducă, încă o dată, într-un mod negativ, în atenția opiniei publice naționale pentru modul în care instituțiile publice își duc activitatea în județul Buzău.
În concluzie, facem un apel la președintele Consiliului Județean Buzău, Petre-Emanoil Neagu, să îl demită de urgență pe acest director, pentru a nu mai compromite, din nou, activitatea Consiliului Județean Buzău, și așa destul de încercată în ultimul timp.

GRUPUL CONSILIERILOR JUDEȚENI
PNL BUZĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.