Prefectul județului Buzău, Leonard Dimian a solicitat și a obținut schimbarea conducerrii Comisariatului Gărzi de MediuBuzău. Solicitarea prefectului a venit dupăc e în urma unor sesizărilegate de încălcarea regulilor de mediu în comuna Beceni  Garda de Mediu Buzău și-a declinat competența către forurile superioare iar acestea au identificat o serie de nereguli în teren. Prin urmare comisarul Lenuța Barac care exercita temporar funcția de conducere a Gărzii de Mediu Buzău a fost schimbată cu Alexandru Mihai Vâjan, comisar șef al Comisariatului Județean Argeș al Gărzii Naționale de Mediu.

Iată mai jos comunicatul Prefecturii Buzău:

„În urmă cu o lună, Instituția Prefectului- Județul Buzău a adus în atenția opiniei publice o situație îngrijorătoare din comuna Beceni. La acea vreme, echipa din cadrul Prefecturii care s-a deplasat la fața locului ca urmare a numeroaselor sesizări venite din partea cetățenilor, a găsit munți de gunoaie depozitate ilegal în mai multe locuri de pe raza comunei. În urma constatării, prefectul județului Buzău a sesizat Comisariatul Județean Buzău al Gărzii de Mediu care, în loc să verifice situația asupra căreia avea competență exclusivă, a redirecționat adresa Instituției Prefectului către Garda Națională de Mediu.

De asemenea, vă informăm că în perioada 19-20.08.2020, o echipa de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul General a efectuat, în comuna Beceni, o verificare în teren a aspectelor semnalate de prefectul Leonard Dimian, control care a arătat că cele sesizate se confirmă:

  • în spatele stației de transfer din satul Valea Părului (comuna Beceni), situat la 30-50 metri de valea râului Slănic, pe o zonă de aproximativ 800mp au fost găsite depozite de deșeuri din ambalaje tip PET, deșeuri din construcții și demolări, precum și urme de incendiere a deșeurilor;
  • în zona Lunca Morii, la aproximativ 500 metri de podețul din vecinătatea unei ferme de animale, zona vechii stații de epurare, a fost identificată, pe malul drept al râului Slănic, în albia majoră, o zonă cu depozitări de deșeuri amestecate situate pe o suprafață de aproximativ 500 mp;
  • în zona situată la ieșirea din satul Florești spre localitatea Vintilă Vodă, la data controlului echipei Gărzii Naționale de Mediu, amplasamentul era salubrizat, fiind vizibile măsurile luate de scurt timp pentru eliminarea deșeurilor abandonate.

Pentru toate neconformitățile constatate de echipa de control, UAT comuna Beceni a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 15.000 lei și i-au fost impuse măsuri de salubrizare a zonelor afectate de depozitările necontrolate de deșeuri.

Având în vedere declinarea nejustificată și nelegală de competență a Comisariatului Județean Buzău al Gărzii de Mediu către un for superior, prefectul județului Buzău a transmis, în baza competențelor legale ce îi revin, o sesizare în acest sens Ministerului Mediului și Gărzii Naționale de Mediu. În consecință, începând cu data de 28.08.2020, exercitarea cu caracter temporar de către doamna Barac Lenuța a funcției publice de conducere a încetat. Totodată, începând cu data de 28.08.2020, pe funcția temporar vacantă de comisar șef la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Buzău a fost mutat temporar domnul Alexandru Mihai Vâjan, comisar șef al Comisariatului Județean Argeș al Gărzii Naționale de Mediu.

În acest context, prefectul Leonard Dimian își exprimă speranța că, în scurt timp, Garda de Mediu va deveni o instituție operațională, care va lucra în sprijinul și în slujba cetățenilor din județul Buzău. ”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.