Sunt multe lucruri de făcut în Buzău. Dar înainte de orice altceva, Buzăul are nevoie de investiţii şi de locuri de muncă. Eu am creat la Buzău o adevărată industrie atunci cînd industria românească era vândută la fier vechi. Am creat mii de locuri de muncă atunci când foarte mulţi oameni plecau la muncă în străinătate. Am creat Grup ROMET din nimic. Ştiu ce înseamnă să munceşti. Ştiu ce înseamnă să ai succes. Ştiu ce înseamnă să cazi la pământ. Dar mai important, ştiu ce trebuie să faci că să te ridici din nou în picioare. Şi am nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a  putea schimbă viitorul oraşului nostru. (Inginer Constantin Toma, mai 2016).

Constantin Toma-4

INTERVIU CARE TREBUIE SĂ APARĂ ( ŞI ) ÎN LUNA MAI 2020

 

Domnule Constantin Toma, în urmă cu patru ani aţi intrat într-o zona la vedere şi  extrem de agresivă. De aici se impunea o intrebare firească : de ce  va implicaţi într-o activitate administrativă bazată mai mult pe voluntariat ?

  Răspunsul este unul foarte simplu. Nu vreau să mai stau deoparte. Cu toții vorbim despre lucrurile care ar trebuie să schimbe în oraș, ce anume ar trebui să se întâmple în cutare cartier sau pe cutare stradă, ce am face noi diferit. Dar ce faci atunci când chiar ți se oferă șansa să schimbi ceva? Stai deoparte? Îi lași pe alții să schimbe lucrurile pentru tine? Eu am fost mereu de părere că dacă vrei să schimbi ceva, atunci trebui să fi tu primul care face ceva pentru asta. Așa mi-am trăit viața, așa am făcut în afaceri. Am creat o adevărată industrie la Buzău atunci când industria românească era vândută la fier vechi. Am creat mii de locuri de muncă atunci când foarte mulți oameni plecau la muncă în străinătate. Vreme de mulți ani am fost cel mai mare contribuabil la bugetul orașului. Așa că, atunci când PSD mi-a propus să candidez la Primăria Buzău, am zis da pentru că sunt multe lucruri pe care putem să le facem mai bine în orașul nostru.

Constantin Toma-3  La început de mai 2016, era vremea când pe panouri se lipeau primele afise cu candidaţi. Le-am revăzut!  Dumneavoastră parcă eraţi supărat sau îngândurat ?

Eu cred că a candida la funcția de primar al orașului este un lucru foarte serios, pe care nu poți să-l tratezi altfel decât cu maximă responsabilitate. Din acest motiv nu m-ați văzut râzând pe afișele electorale. Eu candidez la Primărie pentru că vreau să facem treabă, nu să ne distrăm.

 

 Au trecut aproape patru ani şi primul mandat este pe sfârşite. Cât aţi putut să realizaţi din ceea ce v-aţi propus? 

 În primul rând, am reușit să asfaltăm în întregime străzile și trotuarele din municipiu. În al doilea rând, am înființat linii de transport public în comunele din jurul Buzăului și oamenii care trăiesc în acele localități pot acum ajunge în condiții bune la muncă în oraș. Am asigurat gratuitate deplină pe mijloacele de transport în comun pentru toți locuitorii municipiului. Am construit două parcări subterane, una la Piața Centrală și alta în spatele Catedralei Sf. Sava. Am construit creșe și grădinițe noi, astfel încât toți părinții își pot lăsa acum copiii dimineața și îi iau înapoi seara când se întorc de la serviciu. Dar cel mai important, la finalul acestor patru ani de mandat pot spune că am reușit să atragem numeroși investitori la Buzău și am creat câteva mii locuri noi de muncă, în special pentru tinerii din Buzău. 

Constantin Toma-2 Primele şase luni au fost de tatonare?

 NU, primele sase luni au fost de a schimba tot ce se putea schimba în bine fără bani sau cu bani puțini și de a pregăti primul an bugetar întreg, respectiv 2017.

 

Activitatea Primăriei se bazează pe câteva sectoare cu implicare directă în viaţă socio-economică a buzoienilor, şi nu numai: URBIS, Pieţe, RAM, Poliţie locală, Compania de apă, Prestcom Serv. Cum aţi reuşit să echilibraţi activitatea în folosul buzoianului?

   După o evaluare foarte serioasă a fiecărei activități în parte, am decis o reorganizare bazată pe principii de eficiență economică în strictă corelare cu furnizarea de produse și servicii către buzoieni la prețuri și calitate acceptabile.

 Constantin Toma-7

Care a fost cea mai grea decizie pe care aţi fost nevoit să o puneţi în aplicare ?

 Atunci când ești primar nicio decizie nu este ușoară. Dar cel mai greu a fost să rup din timpul pe care îl dădeam familiei mele. A fost cea mai grea decizie, deși familia m-a înțeles și m-a susținut în permanență, aș fi vrut să am mai mult timp pentru ea în ultimii patru ani.

 

Va mai amintiţi  echipa cu care Constantin Toma pleca la treabă pentru a pune pe alte temelii noţiunea de edil şef ?

  Am plecat inițial cu echipa care era deja în Primărie. De-a lungul timpului unii au fost avansați, alții au plecat pentru că nu au făcut față unui ritm de muncă intens care să permită rezultate excepționale pe termen relativ scurt – 4 ani.

 

Regretaţi vreo clipă că aţi candidat în 2016 ?

   Niciodata.

 

V-aţi dat doctoratul ?

   Nu mi-am dorit niciodata așa ceva. Am avut insă multe propuneri. Vreme de 26 de ani am fost manager în mediul privat, apoi, în urmă cu patru ani, am devenit un alt fel de manager, de data aceasta în spațiul public. Ca manager am fost întotdeauna preocupat să promovez excelența și performanța, așa că, de-a lungul anilor, am preferat să descopăr și să promovezi oameni care și-au luat doctoratul, decât să mă apuc să fac eu un doctorat.

 

V-aţi intersectat afacerile personale cu cele ale administraţiei locale ?

  Niciodata. Am respectat și voi respecta legea.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.