Domnule Petre Emanoil Neagu, ați preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Buzău în urmă cu un an și jumătate. Cum descrieți această perioadă?

În urmă cu un an și jumătate am preluat mandatul de președinte, în urma votului consilierilor județeni. Activitatea Consiliului Județean nu a reprezentat o noutate pentru mine, având în vedere că primul mandat de consilier județean l-am câștigat în anul 1992.

Însă, evident, poziția de președinte implică mult mai multe responsabilități. Un președinte responsabil de Consiliu lucrează 24 de ore din 24. Oricând pot apărea situații limită: căderi masive de zăpadă, inundații sau alte probleme generatoare de riscuri. Orice clipă contează, iar deciziile trebuie luate rapid, în colaborare cu celelalte instituții abilitate.

Avantajul meu a fost acela că am dețineam deja poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean, ceea ce a însemnat că nu am luat lucrurile de la zero și am avut sprijinul aparatului de specialitate, foarte bine pregătit din punct de vedere profesional.

Vreau să mulțumesc tuturor angajaților Consiliului, tuturor instituțiilor subordonate, cât și tuturor insituțiilor buzoiene pentru modul în care am colaborat în acestă perioadă.

De asemenea, mulțumesc și presei locale care a prezentat activitatea și proiectele Consiliului.

 

Primul mandat de consilier județean l-ați obținut în 1992, la 33 de ani. Cum funcționa Consiliul Județean la începuturile democrației românești?

Putem vorbi despre începuturile anilor `90 ca despre perioada romantică a activității Consiliului Județean. Pe vremea aceea, consilierii județeni erau aleși de consilierii locali, nu de către cetățeni. Regulile erau cu totul altele.

A fost o perioadă de căutări, atât în Buzău, cât și în toată țara. De-abia începusem să ne dezmeticim, noi, ca popor.

Ulterior, lucrurile au început să intre pe un făgaș normal. Am cunoscut oameni deosebiți în această perioadă. Au fost însă în Consiliu, și trebuie să recunoaștem, și oameni care nu au adus niciun fel de plus valoare județului.

Dintre oamenii deosebiți, aș vrea să îl amintesc pe maestrul Corneliu Ștefan, un intelectual adevărat, cel despre care putem spune, fără să greșim, că este fondatorul presei independente buzoiene.

Bineînțeles, în toată această perioadă au existat și momente tensionate, și nu puține. Dar asta înseamnă, de fapt, democrația: libertatea de a-ți exprima, în mod civilizat, opinia.

Una dintre cele mai notabile diferențe în activitatea de acum a Consiliului și cea de la începutul anilor `90 este aceea a relației cu cetățenii. Modalitatea de comunicare s-a schimbat, în prezent având mult mai multe mijloace prin care cetățenii se pot informa, iar activitatea Consiliului este mult mai transparent, așa cum, de altfel, și trebuie să fie.

 

Deschidere Maternitate-14Care sunt proiectele de suflet ale dumneavoastră?

Sunt multe proiecte pe care le-am inițiat și susținut, alături de colegii din Consiliul Județean. Dar printre cele mai importante se numără Maternitatea nouă și înființarea Teatrului George Ciprian.

Teatrul George Ciprian este primul teatru de proiecte din România. Buzăul avea nevoie de o instituție de cultură care să răspundă nevoilor cetățenilor. În cei 21 de ani de funcționare, Teatrul George Ciprian a crescut frumos și se mândrește cu rezultatele obținute. Chiar în această perioadă se desfășoară Gala VedeTeatru, festival devenit simbolic pentru Buzău și nu numai.

În același timp, Maternitatea nouă este una dintre cele mai moderne unități spitalicești din țară. A fost un proiect amplu, în cadrul căruia au existat suișuri și coborâșuri dar, la final, ne mândrim cu faptul că putem oferi tuturor mămicilor din Buzău condițiile cele mai bune pentru a aduce pe lume copilașii.

Petre Emanoil NeaguCandidați pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Buzău, pe lista de consilieri ai Partidului Social Democrat. Care sunt prioritățile pentru următorii patru ani?

Pentru următorii patru ani am trasat deja prioritățile: infrastructura de transport și sănătatea. Sunt proiecte ample și foarte ample pe care le avem în vedere, care necesită timp și pregătire pentru a fi implementate.

Am început deja pregătirea documentației necesare, astfel încât să putem să le dăm drumul. Sursele de finanțare sunt atât proprii, din bugetul CJ, cât și guvernamentale și europene.

În domeniul sănătății, am început demersurile pentru accesarea de fonduri europene pentru:

 • Extinderea și dotarea unității de primiri urgențe, astfel încât pacienții să beneficieze de condiții mai bune
 • Reabilitarea și dotarea blocului operator
 • Reabilitarea secției de Dermato-Venerice
 • Eficientizarea termică a Spitalului, ceea ce va spori confortul tuturor pacienților și va conduce la diminuarea cheltuielilor unității spitalicești

Pe termen lung, ne propunem să modernizăm toate secțiile Spitalului Județean, precum și creșterea numărului de servicii care pot fi oferite buzoienilor. De asemenea, avem în vedere și înființarea unei secții destinate bolnavilor cronici și de îngrijiri paliative.

În ceea ce privește infrastructura de transport, programul de asfaltare prevede lucrări pe:

 • DJ 203 K cel mai lung drum județean: Robeasca – Săgeata – Vadu Pașii – Mărăcineni – Săpoca – Cernatești – Beceni – Vintilă Vodă – Mânzălești – Plaiul Nucului – Gura Teghii
 • DJ 203 A: Ghergheasa – Valea Râmnicului – Grebănu – Mărgăritești
 • DJ 203 L: Pârscov – Cozieni – Bozioru – Odăile – Brăiești
 • DJ 102 F: Scorțoasa – Cănești – Chiliile
 • DJ 220: Boldu – Ghergheasa – Bălăceanu – Cochirleanca – Poșta Câlnău – Zărnești – Racovițeni – Murgești – Pardoși
 • DJ 203 D: Scutelnici – Brădeanu – Smeeni – Țintești – Buzău
 • DJ 203 I: Scutelnici – Pogoanele – Cilibia
 • DJ 203 G: Costești – Stâlpu – Merei
 • DJ 203 C: Pogoanele – Brădeanu – Florica – Mihăilești – Amaru – Movila Banului – Pietroasele
 • DJ 205 Pietroasele – Breaza – Năieni – Fințești – Săhăteni
 • DJ 102 L Chiojdu – Cătina
 • DC 69 Pătârlagele – Sibiciul de Sus – Colți

Toate acestea sunt proiecte ambițioase, dar cu multă muncă și seriozitate cu siguranță le vom pune în aplicare.

Petre Emanoil Neagu si Constantin Toma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.