Autorităţile buzoiene se declară preocupate de amploarea pe care a luat-o în judeţ consumul de etnobotanice, vin cu discursuri care mai de care mai pompoase, cu statistici şi măsuri. Dincolo de ce scrie pe hârtie, de planuri menite a creea imagine bună celor care par a se implica pentru eradicarea fenomenului,  rămân însă  dramele tinerilor şi mai ales a familiilor celor care au devenit dependenţi de astfel de droguri.

Ultimul discurs pe această temă a fost cel al şefului învăţământului buzoian, Florina Stoian, care a aruncat pisica în curtea Poliţiei despre care a spus că ar trebui să-şi intensifice verificările şi pe internet, după ce, odată cu închiderea magazinelor de vise,  consumatorii de etnobotanice au ajuns să-şi procure de aici drogurile uşoare.

„Este o îngrijorare legitimă,  pentru că acest consum de substanţe etnobotanice  se manifestă la copii mici, e vorba de 11, 12 , 13 ani, nu au discernământ în ce fac, de aceea, cei care se ocupă de susţinerea lor şi educarea lor trebuie să ştie ce pericol îi paşte şi să-i ferească. Poliţia spune că vânzarea acestor produse se face pe net. Or, pe internet tot Poliţia are un serviciu de depistare a infracţiunilor care se întâmplă pe net. Ei cred că trebuie să-şi diversifice şi intensifice controlul pe acest palier”, a declarat generalul IŞJ Buzău, profesorul Florina Stoian.

Pe de altă parte, Stoian a recunoscut că în judeţul Buzău există profesori li directori de şcoli care ascund adevărata dimensiune a consumului de substanţe etnobotanice în rândul elevilor: „În întâlnirile pe care le-am avut, au venit elevi care ne-au spus că au prieteni buni care consumă şi să-l ajutăm, să-l salvăm  împreuna. La nivelul Buzăului sunt cunoscuţi o sută de consumatori, dintre care 70 sunt elevi. E adevărat că şi la campania de strângere de semnături, au fost  directori şi profesori care au limitat fenomenul, aceasta e cea mai păguboasă atitudine. E adevărat şi că  la mine n-a venit nici un profesor să mă avertizeze că are un elev consumator de etnobotanice. Am făcut apel la directori, i-am rugat să avertizeze orice semnal, să fie atenţi, să monitorizeze, să-i ştie pe cei cu absenţe, cu probleme şi să ne avertizeze.

În judeţul Buzău, în statisticile date publicităţii de Poliţie există 100 de consumatori de substanţe halucinogene, circa 70 dintre ei fiind elevi. În realitate, numărul consumatorilor de astfel de droguri ar putea fi însă mult mai mare.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/03/Florina-STOIAN.mp3|titles=Florina STOIAN]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.