Aproape 3 milioane de euro, sumă provenită din fonduri europene, vor ajunge în maxim 2 ani la Buzău pentru restaurarea, consolidarea, punerea în valoare și introducerea în circuitul turistic a complexului arhitectural medieval al Mănăstirii Rătești. Contractul de împrumut a fost semnat, vineri, de către Ministerul Dezvoltării Regionale, reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov și stareța Mănăstirii Rătești, maica Gherasia.
La eveniment au mai participat vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Romanescu, directorul Direcției de Cultură Buzău, preotul Cristi Cățoi, dar și Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Ciprian.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 4 milioane de euro din care, contribuția Mănăstirii Rătești în cuantum de doi la sută, va fi suportată de Consiliul Județean Buzău.
„Mănăstirea Rătești va fi reabilitată în perioada ce va urma printr-un proiect european la care se lucrează de mai bine de trei ani. S-a ivit această oportunitate ca aproape toate cheltuielile să fie suportate din bani europeni, 98%, urmând ca beneficiarul să suporte 2%. Cum mănăstirea Rătești nu mai are obștea de altă dată nu am fi putut aduce acești bani fără bunăvoința președintelui Consiliului Județean și a instituției pe care o conduce care au decis să suporte această sumă de 2%”, a adăugat Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
La rândul său, șefa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, a explicat că pe lângă restaurarea propriu-zisă a mănăstirii și a clădirilor adiacente se vor investi bani și în lucrări de accesibilitate în zonă.
„Pe lângă restaurarea ansamblului arhitectonic respectiv mănăstirea și casele din jur se vor investi bani și în lucrări de accesibilitate. Se va avea în vedere asigurarea unor condiții bune pentru turiști constând în locuri de parcare, centre de informare turistice cu o logistică modernă. Proiectul va avea o durată de 20 de luni, dar dacă vom avea probleme pe timpul iernii avem posibilitatea să prelungim,însă nu mai târziu de decembrie 2015. Considerăm că este un proiect foarte important și sperăm să se lucreze într-un parteneriat cu Consiliul Județean, pentru că sumele puse la dispoziție de Uniunea Europeană sunt limitate ”, a declarat Luminița Mihailov, șefa Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est.
Și stareța Mănăstirii Rătești, maica Gherasia, a subliniat importanța proiectului care va duce la reabilitarea obiectivului ce se află într-o stare avansată de degradare.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.