Controalele demarata de Prefectură în școlile din județ înaintea debutului noului an școlar au scos la iveală aceleași  problem care sunt identificate an de an de autorități și care nu se rezolvă niciodată în ciuda eforturilor care se fac la nivel declarativ.

Astfel, și în acest an, comisia constituită din ordinul noului prefect s-a deplasat la 60 de  unități școlare din 14 unități administrative și a descoperit lipsa apei potabile în sistem centralizat, grupuri sanitare insalubre  aflate în fundul curților școlilor controlate, lipsa pazei, a sistemelor de supraveghere, instalații electrice improvizate sau chiar lipsa planurilor de intervenție în caz de incendii.

„          În perioada 01.09.2016-05.09.2016 s-au efectuat controale privind stadiul pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județul Buzău pentru începerea anului școlar 2016-2017, conform ordinului prefectului nr 549 din data de 31 august 2016. Comisia de verificare a fost constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Buzău, Direcției de Sănătate Publică Buzău, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgenta Buzău și Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

    Echipele formate au verificat următoarele aspecte: existența autorizației sanitare de funcționare, stadiul lucrărilor de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare, stadiul lucrărilor de igienizare și dezinfecție, asigurarea cu apă potabilă, starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare, starea sălilor de clasă sub aspectul igienizării mobilierului, iluminatului, încălzirii și stării pavimentului, modul de gestionare a reziduurilor menajere, asigurarea cu materiale de curățenie și dezinsecție, existența examenelor medicale pentru cadrele didactice și personalul de îngrijire, dar  si modul in care se respecta normele de apărare împotriva incendiilor.

    În urma activității de control efectuate de-a lungul mai multor ani înaintea începerii anului școlar, s-a constatat faptul că nu este necesară verificarea tuturor unităților de învățământ an de an. Drept urmare, în perioada mai sus amintită s-au verificat 14 unități administrativ teritoriale care cuprind de 60 unități de învățământ compuse din  8 scoli primare si 29 de scoli gimnaziale, 31 de grădinițe cu program normal si un liceu.

    Din totalul de 60 unități de învățământ verificate, un număr de 44 ( 73,33 %) au autorizații sanitare de funcționare. Motivele principale pentru care un număr de 16 ( 26,67 %) nu au autorizații de funcțaionare, sunt: neasigurarea apei potabile in sistem centralizat, neasigurarea unor grupuri sanitare corespunzătoare, neasigurarea cu paza, sistem de alarmare sau sisteme de supraveghere video, nu s-a asigurat  in totalitate dotarea/verificarea/întreținerea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații/deficiente. De asemenea, Școala Gimnaziala Limpeziș funcționează in Căminul Cultural.

În perioada următoare, grupul tehnic de lucru va efectua o reverificare a aspectelor constatate și a măsurilor luate pentru remedierea anumitor probleme.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.