Emil Moise (sursa foto: victor-roncea.blogspot.com)

După ce s-a judecat „cu icoanele”, pierzând procesul împotriva Ministerului Educaţiei, prin care cerea eliminarea însemnelor religioase din şcolile publice, profesorul buzoian Emil Moise nu a renunţat la principiul care i-a animat lupta şi l-a transformat într-unul dintre cei mai controversaţi dascăli din România.

 

Recent, pe internet, au fost lansate anunţuri în numele lui Emil Moise – totodată, președintele asociației Solidaritatea pentru Libertate de Conștiință – inclusiv pe forumul de discuţii al Ministerului Educaţiei, prin care persoanele doritoare pot descărca formulare pentru „retragerea elevilor de la orele de Religie”.

 

Formularul este o cerere pe care părintele elevului o poate adresa directorului unităţii de învăţământ, în numele copilului pe care îl reprezintă şi prin care anunţă că, „în conformitate cu prevederile art. 29 din Constituţia României, ale art. 25 din Legea 272/2004 privind drepturile copilului, ale art. 18 din Legea nr. 1/2011 a învăţământului, în anul şcolar 2011/2012 fata mea/băiatul meu nu va participa la orele disciplinei confesionale Religie” şi astfel roagă direcţiunea să dispună „măsurile legale care se impun!”

 

Iniţiativa aparţine Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), care a lansat, din februarie 2011, campania ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”. Primul pas al campaniei, aşa cum îl anunţa ASUR, îl constituie „atragerea atenţiei asupra acestei probleme, prin amplasarea mesajului de campanie pe panouri publicitare”.

 

S.D.

8 COMENTARII

 1. Parintii elevilor nu au initiative, nu se implica in problemele scolii, ceea ce reprezinta o problema. Acestia au fost invatati ca ceea ce li se impune in scoala este bun pentru copii lor. Orele de religie nu sunt obligatorii, se mentioneaza si in lege.
  Nu li se poate impune elevilor sa participle la orele de religie, mai ales daca parintii anumitor elevi au o alta religie.
  Nu mi se pare normal ca la orele de religie elevii sa fie dusi la biserica sau profesorul de religie sa le transmita parintilor prin elevi sa participle ca totii la o anumita sarbatoare religioasa ce va fi oficiata in incinta bisericii.
  Din pacate asa se intampla in mediul rural si nimeni nu spune acest lucru.
  De obicei, preotul satului este si profesorul de religie, vine si prin sat cu slujba sau cu anumite evenimente religioase. Unii profesori primesc si bani de la parohie si bani de la scoala si bani de la enoriasi.
  In scoli nu se face religie, ci manipulare prin religie, in favoarea si interesul bisericii.
  Biserica este cea mai bogata institutie iar in ultimii ani a facut si campanie electorala in incinta bisericilor. – Totul pentru bani si interese.
  Numai in ultimii ani s-au pompat multi bani de la Guvern pentru construirea bisericilor si le-au fost acordate si terenuri, in mod gratuit.
  Mai nou, slujbele se tin pe internet, iar preotii si-au facut conturi bancare unde enoriasi pot face donatii in bani.
  Deviza BISERICII este BANUL si PUTEREA si PROSTIREA ENORIASILOR.

  ‘Sa nu faci ce face Popa, ci sa faci ce zice Popa’ – Cu aceasta lozinca au fost si sunt pacaliti enoriasii.

 2. Modalitatea de abordare de mai sus-în articol şi comentariu-este de altă natură şi nu priveşte fondul problemei. Mai întâi că se confundă Biserica, cu slujitorii. Apoi se amestecă religia cu administraţia.
  Ambele poziţii reflectă interdicţia „ab iniţio”, da a mai avea şi altă părere sau de a face vreun comentariu.
  Dacă acceptăm că Dumnezeu a dat fiecăruia dreptul de a-şi alege calea, de a cunoaştea adevărul şi de a-şi construi viaţa, atunci această propagandă desuetă, pro sau contra a ceea ce ne convine sau nu fiecăruia, este lipsită de fond şi nu face nici un fel de educaţie. Dimpotrivă!

 3. Conform statisticilor, in RO sunt trei biserici la o scoala. Eu as propune ca pentru construirea unei biserici sa se construiasca si o scoala. La fel si cu spitalele, sunt mai multe biserici in tara decat spitale.
  Averea BOR reprezinta de CINCI ORI PIB-ul anual al RO.
  Daca s-ar vinde toate bisericile din RO, tarta noastra ar deveni cea mai bogata tara din lume !!!. Ar disparea criza din RO pentru un secol iar cetatenii RO ar fi cei mai fericiti.

 4. Lasă-mă cu statisticiel, cine ţi le-a dat. De ce încurci lucrurile:păi ca să înveţe carte, românii lui Mihai Viteazu sau ai lui Stefan cel Mare, au scris, citit şi socotit în tinda Bisericii. Construcţiile de şcoli au început în sec. al XIX lea dar ca număr eu m-am uitat la mine la Săgeata sunt mult mai multe şcoli şi grădiniţe decât Biserici, aşa că las-o baltă. Numără mai bine preoţii că sunt vreo 10 mii iar profesori şi învăţători vreo 300 de mii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.