Catalin Ilnitchi
Costul tratamentului pentru refacerea buzoianului Cătălin Ilnițchi, rănit în Colectiv, va fi suportat integral de stat, așa cum va fi suportat costul tututor celor spitalizați în afara țării dintre cei mutilați în incendiul devastator de la finele lunii trecute.
Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112 (fie sunt trataţi în spitale din state care nu aparţin UE sau Spaţiului Economic European, fie nu au asigurări de sănătate), se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.
Astfel, toate persoanele rănite în incendiul din 30 octombrie din Clubul Colectiv, care îşi continuă tratamentul început în România în unităţi medicale din străinătate, vor beneficia de plata tratamentului fie din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (prin Formularul 112), fie de la bugetul Ministerului Sănătăţii.
Lista persoanelor rănite, inclusiv detalii legate de identificarea lor, se va întocmi de către Ministerul Sănătăţii, iar plata tratamentelor medicale se efectuează direct în contul unităţii sanitare din străinătate.
De asemenea, în baza actului normativ adoptat miercuri se va plăti, de la bugetul Ministerului Sănătăţii, contribuţia personală a pacienţilor stabilită conform legislaţiei naţionale a statelor în care se acordă tratament medical de către unităţile medicale din străinătate, precum şi transportul medical specializat. Plata se va face la solicitarea persoanei rănite, a unui membru al familiei acestuia sau oricărei alte rude sau persoane care îşi asumă responsabilitatea conform unei declaraţii pe proprie răspundere.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, suma de care beneficiază răniţii aflaţi în spitalele din străinătate poate fi suplimentată dacă este necesar.
„S-a luat în calcul o sumă modică pe pacient, (…) un estimat care, evident, poate diferi foarte mult de la caz la caz, de la situaţie la situaţie. Ordonanţa stabileşte suma modică, dar permite, în acelaşi timp, şi utilizarea unor fonduri suplimentare atunci când acestea vor fi necesare”, a precizat Dan Suciu.
Întrebat de jurnalişti despre ce sumă este vorba, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că „undeva la 90 mii euro per pacinet este o estimare primară”.
În prezent sunt internate pentru tratament în clinici din străinătate 29 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv.

1 COMENTARIU

  1. […] Costul tratamentului pentru refacerea buzoianului Cătălin Ilnițchi, rănit în Colectiv, va fi suportat integral de stat, așa cum va fi suportat costul tututor celor spitalizați în afara țării dintre cei mutilați în incendiul devastator de la finele lunii trecute. Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care extinde cadrul legal actual în sensul că va permite decontarea tratamentului medical acordat în spitalele din străinătate şi pentru pacienţii răniţi în Clubul Colectiv al căror tratament nu putea fi decontat în baza Formularului 112 (fie sunt trataţi în spitale din state care nu aparţin UE sau Spaţiului Economic European, fie nu au asigurări Sursă știre […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.