Își vor petrece sărbătorile fără un ban în buzunar și cu o masă mai săracă decât oricând. Angajații spitalelor Nehoiu și Smeeni nu își vor lua integral salariile pe luna noiembrie, deși au sperat până în ultimul moment că situația lor va fi rezolvată de autorități și până la urmă, își vor primi drepturile măcar înainte de Crăciun.
Din păcate, veştile de la autorităţile judeţene nu sunt bune. Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu consideră că demersul liderilor de sindicat de a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei din spitalele Nehoiu şi Smeeni nu va avea succesul scontat. Practic, prefectul judeţului nu prea crede că banii pentru acoperirea salariilor personalului medical din spitalele Nehoiu şi Smeeni vor fi alocaţi de Guvern până la sfârşitul anului.
”Nu am primit încă un răspuns de la Ministerul Sănătății. Poate, zilele acestea, cu toate că intervenția vizavi de spitalele Smeeni și Nehoiu mi s-a părut un pic cam tardivă și nu înțeleg de ce s-a făcut atât de târziu. Bine, puteam să verificăm și noi. De verificat, verificăm dar să ni se spună. Avem o problemă de suplimentare sau de ordin comun al Ministerului de Finanțe și cel al Administrației și Internelor. Înțeleg că acum era vorba de o problemă de suplimentare a bugetului și am trimis deja documentația la Ministerul Sănătății. Sper ca zilele acestea să primim un răspuns”, a declarat prefectul Paul Beganu.
Disperaţi şi conştienţă că vor petrece sărbătorile în sărăcie, angajaţii Spitalului Orăşenesc Nehoiu au anunţat că mâine, când toată lumea va fi în toiul pregătirilor pentru Crăciun, vor organiza un protest în curtea unităţii medicale. Acţiunea este programată să se desfăşoare între orele 9.00 şi 11.00 iar la ea sunt aşteptaţi să participe de la personal auxiliar până la medici, fără însă ca activitatea medicală de urgență să fie afectată pe durata celor două ceasuri.

”Colegii de la Nehoiu au vrut să marcheze faptul că ei nu au cum să sărbătorească acest Crăciun, că în prag de sărbători au rămas fără acordarea drepturilor salariale și vineri, când toată lumea se pregătește, ei nu au ce pregăti. Acest miting este foarte motivat însă activitatea de permanență și urgență va fi asigurată. Este prima mișcare care probabil va precede un sir lung de alte mișcări sindicale dar o decizie privind acțiunile următoare se va lua vineri” a declarat liderul Sanitas Buzău, asistentul Mariana Munteanu.
Angajaţii Spitalului Orăşenesc Nehoiu şi-au luat doar o mică parte a salariului aferent lunii trecute. După o lună de muncă, oamenii s-au trezit că încasează doar 20 la sută din banii ce li se cuvin. Pentru luna decembrie, unitatea medicală nu mai are nici măcar atât. La Smeeni, lucrurile stau ceva mai bine însă şi aici angajaţii Spitalului de Boli Cronice au încasat salariul divizat, respectiv puţin peste 70 la sută din banii pe luna noiembrie. Pentru decembrie nu mai sunt fonduri nici de salarii şi nici pentru îngrijirea pacienţilor.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.