Mărul discordiei dintre primăriile comunelor Bisoca și Jitia, situaţia mănăstirii  de la Poiana Mărului a fost tranşată. Obiectivul va rămâne pe teritoriul județului Buzău şi nu la Vrancea, aşa cum cereau autorităţile din Jitia.

Disputa dintre cele două administrații locale  în ceea ce privește mănăstirea situată aproape de graniţa dintre Buzău şi Vrancea a fost rezolvată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în urmă cu două săptămâni, instituţia anunţând că obiectivul  aparține județului Buzău.
Veche de aproape 300 de ani Mănăstirea Poiana Mărului a dat naștere, în ultimii ani, multor discuții în contradictoriu între primăriile din Bisoca şi Jitia. Pentru că fiecare din cele două administrații revendicau lăcașul de cult și nu era chip de înțelegere, decizia a fost plasată în curtea Agenției Naționale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
„Cazul de la Poiana Mărului s-a tranșat la nivelul Agenției Naționale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru că, noi, prefecturile din Buzău și Vrancea nu am ajuns la nici o înțelegere. În concluzie Mănăstirea de la Poiana Mărului aparține județului Buzău”, a precizat prefectul Paul Beganu.
Mănăstirea de la Poiana Mărului a fost ctitorită în 1730 la inițiativa starețului Vasille în vremea domnitorului Constantin Mavrocordat. În anul 1771 a ars din temelii și a fost reclădită. De-a lungul timpului, mănăstirea a tot trecut din administrarea județului Buzău în cea a raionului Râmnicu Sărat, a fost apoi preluată de județul Vrancea iar din anul 1992 a revenit pe teritoriul județului Buzău, pentru ca acum aceeaşi mănăstire să facă subiectul unor adevărate neînţelegeri între autorităţi.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.