Poveste de succes: Cristian Manta, chef-ul buzoian care a gătit pentru emirul Qatarului

2

manta_e-crop-644x416
Cristian Manta este un tânăr bucătar buzoian care, prin multă muncă și perseverență, a ajuns să gătească în multe restaurante de succes din întreaga lume și chiar pentru emirul Quatarului.

Totul a început în studenție când, pentru a face rost de bani Cristi s-a angajat la o shaormerie din cartierul bucureștean Titan și astfel a descoperit pasiunea pentru bucătărie.

„Eu am fost practic. Aveam nevoie de bani, m-am angajat şi am rămas în domeniul ăsta pentru că îmi era uşor. Primul loc de muncă a fost la McDonald’ s, în Buzău, apoi am intrat la Politehnică, şi m-am angajat la o shaormerie, Ponzi, în Titan. Acolo am început cu bucătăria. Apoi, un prieten m-a luat ajutor la el la restaurant. În paralel mă duceam şi la un atelier auto pentru că îmi plăcea meseria asta, dar munca la maşini e grea iarna. Spălam motoarele cu benzină şi îmi crăpau mâinile. Prietenul de care vă vorbeam îmi spune: «Hotărăşte-te! Uite, în bucătărie e cald, e bine». Tot el mi-a arătat că se fac angajări la Grand Hotel Marriott şi mi-a spus: «Când apare anunţul de angajare, te duci şi, ca să nu fii chiar praf, că pulbere eşti, du-te la o cafenea din Piaţa Vineri să mai înveţi câte ceva». Printre cei care au reuşit să se angajeze la Marriott m-am numărat şi eu. Acolo am învăţat ce înseamnă cu adevărat bucătăria profesionistă. În bucătărie trebuie să intri ca profesionist şi să termini ca artist”, a declarat Cristian Manta pentru www.ziarulring.ro .

După ce a muncit mai mulți ani în București Cristi s-a hotărât să își încerce norocul și în afara țării și a ajuns să se angajeze în unele dintre cele mai cunoscute hoteluri şi lucrând sub comanda unor chefi care au făcut şi încă fac istorie în domeniul gastronomic. A ajuns la Ritz-Carlton, în Doha, Qatar, pe urmă în Japonia, apoi la o divizie de catering foarte cunoscută din Kuwait, după care a fost la o specializare la Paris şi a dat o probă la Ritz, în Londra, unde a lucrat şapte luni.

„Acolo era bucătărie clasică. Cei de la Ritz nu caută să obţină stele Michelin, aşa că am fost sfătuit să îmi caut un job într-o bucătărie care are stele, să învăţ şi altceva. Aşa m-am angajat la Gordon Ramsay, la restaurantul The Connaught, unde bucătar-şef era Angela Hartnett, cu o stea Michelin. Acolo m-am format. Era un ritm ameţitor, mult de muncă… Când ajungi la nivelul acesta nu mai e loc de sentimentalisme, de dor… Trebuie să fii pragmatic, altfel nu rezişti. E un mediu foarte dur. Când aveam liber mă mai duceam – doar ca să intru în bucătărie, pentru că nu mă interesau banii, ci doar să învăţ – la Albert Roux, un alt bucătar extraordinar, în restaurantul de la Sofitel”, a mai spus Cristian Manta.
bucatarie 2

A urmat apoi o perioadă în care Cristi Manta a lucrat pe vase de croazieră acolo unde s-a confruntat șic u alte probleme legate de starea sa de sănătate: „În Seychelles era să mor din cauza unei infecţii, aveam o problemă medicală care se agravase. Era în 2008, am fost la un pas să fac septicemie, cu o temperatură de 42 de grade. Din Seychelles până în Oman sunt cinci zile de «marş pe mare», abia am ajuns. Îmi scădeau temperatura corpului cu gheaţă. M-am operat în România şi, până la începutul anului 2009, am lucrat la un hotel din Iaşi, de unde am plecat să lucrez pentru emirul Qatarului, pe unul dintre iahturile sale personale.”

Când lucrezi pentru un şef de stat, munca e uşor diferită faţă de ce fac alţi bucătari. Vin serviciile de pază şi protecţie care testează mâncarea, cumperi numai de la furnizori autorizaţi  iar dacă șeful are o poftă atunci trebuie să o scoți la capăt și să îl mulțumești chiar dacă asta înseamnă să trimiți după ingrediente la mii de kilometri distanță.

„Mâncarea tradiţională era pregătită de un bucătar libanez, care gătea pentru ei de vreo 20 de ani, iar noi ne ocupam de restul. Ei călătoresc foarte mult, mănâncă în cele mai bune restaurante din lume, aşa că şi pe iaht vor aceeaşi calitate. Emirul era gurmand. Îi plăcea să guste din toate nebuniile, dar nu doar o dată a venit şi a cerut o salată sau un sandvici. Ingredientele? Cele mai bune şi mai exclusiviste. Ce să vă spun? Că am trimis un Boeing 777 până în Japonia special ca să aducă Yellow Fine Tuna (n.r. – o specie rară şi scumpă de ton) sau că alte ingrediente au fost aduse cu elicopterul? Trebuia să justificăm cheltuielile, dar bugetul era nelimitat”, a spus Cristian Manta jurnaliștilor de la www.ziarulring.ro.

Cristi Manta 2

Dorul de casă și de familie l-au făcut pe Cristi Manta să ia o pauză și să rămână pentru o vreme la Buzău, aproape de familie. Lucrează la un restaurant din Buzău și are împreună cu un asociat o carmangerie in Piața Centrală, având grijă ca cei care îi trec pragul să  găsească în galantare cea mai bună marfă. Cristi Manta este tatăl unui băiețel de doi ani și chiar dacă departe de casă câștigă foarte mulți bani spune că nimic nu compensează viața alături de familie.

2 COMENTARII

  1. […] Cristian Manta este un tânăr bucătar buzoian care, prin multă muncă și perseverență, a ajuns să gătească în multe restaurante de succes din întreaga lume și chiar pentru emirul Quatarului. Totul a început în studenție când, pentru a face rost de bani Cristi s-a angajat la o shaormerie din cartierul bucureștean Titan și astfel a descoperit pasiunea pentru bucătărie. „Eu am fost practic. Aveam nevoie de bani, m-am angajat şi am rămas în domeniul ăsta pentru că îmi era uşor. Primul loc de muncă a fost la McDonald’ s, în Buzău, apoi am intrat la Politehnică, şi m-am angajat la o shaormerie, …mai multe stiri […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.