În ultima vreme Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului se confruntă cu o problemă fără precedent. În ultimii doi ani, mai bine de 20 la sută din angajați au părăsit sistemul în căutarea unui loc de muncă mai bun ori din cauza limitei de vârstă. Situația creată în urma plecării a peste 230 de angajați nu este deloc ușor de gestionat și ea se răsfrânge, în primul rând, în asupra copiilor și bătrânilor instituționalizați. Pe lângă beneficiarii aflați în centrele de ocrotire socială suferă și angajații, atâția câți au mai rămas, din pricina volumului mare de muncă retribuit cu bani din ce în ce mai puțini.
Conducerea D.G.A.S.P.C. Buzău spune că situația este fără precedent iar o creștere a numărului de angajați nu poate fi luată în discuție atâta timp cât salariile din sectorul bugetar sunt extrem de mici și acest lucru a fost principala cauză pentru care angajații direcției au ales să plece din sistem. Mai mult, cei plecați sunt în mare parte oameni extrem de experimentați iar alți specialiști sunt aproape imposibil de găsit.
„Motivele sunt în special generate de situația financiară. Mulți din cei plecați fiind unici întreținători ai familiilor nu mai puteau face față cu banii obținuți. Mai grav este că au plecat persoane care se ocupă de îngrijirea directă infirmiere, asistente medicale, supraveghetori de noapte, pedagogi de recuperare, personal foarte bine pregătit care poate fi greu de recrutat”, a declarat directorul DGASPC Buzău, Claudia Roșioru.
Chiar dacă se confruntă cu greutăți, la Buzău, DGASPC nu a decis, până acum, închiderea nici unui centru așa cum s-a procedat în alte localități din țară însă dacă fenomenul plecărilor va continua nu este exclusă nici o asemenea măsură.
„Nu suntem într-un colaps dar dacă vor continua plecările în stilul asta și nu vom avea voie să angajăm decât o persoană la 7 plecări probabil vor fi situații de dificultate care să ne pună în situația de a proceda și la acest lucru”, a precizat directorul DGASPC Buzău, Claudia Roșioru.
Printre cei care au ajuns să plece din sistem sunt și asistenții maternali care pentru câteva milioane de lei vechi aveau în grijă câte unu sau chiar doi copii instituționalizați. După ce au văzut că nu mai pot face față cu banii primiți, 64 de asistenți maternali au hotărât să renunțe la slujba pe care o aveau iar copii au fost aduși înapoi în orfelinate lucru care nu este deloc benefic pentru psihicul micuților afectați și așa de lipsa părinților.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.