Familiile mixte, după ce românii au emigrat în număr mare la începutul anilor 2000, nu mai sunt ceva inedit pentru noi, cei rămași pe plaiuri mioritice. S-au căsătorit ai noștri prin toată lumea, au copii care vorbesc și simt în mod egal culturile țărilor din care fac parte părinții lor, iar când vin în România, cu ocazia Sărbătorilor sau a vacanțelor estivale, adună în jurul lor tot familionul. Curioși cu toții să se revadă, să bea un șpriț, să mănânce o plăcintă cu mere sau o scoveargă la tigaie, să povestească despre toate în lună și-n stele.

La fel e cazul și în familia Avram din cartierul Broșteni. Fiica lor, s-a măritat cu Walter Delogu din Rimini, au împreună un băiat de 14 ani, Evan, și vin acasă, la Buzău, cam o dată la doi ani.

“Uneori chiar și în fiecare an ne suim în avion pentru a sta o săptămână printre prieteni”, începe Livia să povestească. Ea este asistentă medicală la un spital/centru de îngrijire a persoanelor vârstnice din orașul de la coasta romagnolă a Adriaticii, iar soțul ei e șofer pe ambulanța 118.

“Am aproape 20 de ani de când m-am stabilit în Italia, dar nu m-am rupt niciodată de țara mea natală, chiar dacă acum am dublă cetățenie și toate planurile de viitor sunt exclusiv legate de locul unde stau acum împreună cu familia mea. Părinții ne vizitează câteva săptămâni în fiecare an, ne trimit mai mereu pachete cu produse tradiționale pe care nu avem cum să le procuram altfel, am făcut abonament la TV prin satelit și suntem la curent cu tot ceea ce se întâmplă în România… Deci distanța este doar fizică, toată tehnologia de astăzi ne ține împreună foarte apropiați, în orice colț de lume am avea rude și prieteni. Cu un singur click, o accesare a camerei telefonului, gata, suntem în contact cu oricine, oriunde, oricând. Noi nu ne simțim deloc departe”.

Cam așa se întâmplă cu toți cei care au ales să-și construiască viitorul dincolo de granița de Vest a României. Muncesc și trăiesc în alte țări, au învățat limba, s-au adaptat unei noi culture, civilizații, gastronomii, modul lor de viață a devenit un pic mai lent și nu mai e stresul ratelor bancare, facturilor, micilor atenții din sistemul administrativ românesc, din cel de sănătate, justiție etc.

Livia, Evan și Walter s-au răsfățat cu mierea de albine produsă de unchiul Costel Barbu, cu vinul lui Tataia Iulică, fasolea cu ciolan a mătușii Tuța, babicul și cârnații uscați de la Tică Frusinoiu, iar seara de sâmbătă au petrecut-o la Regina Bombonica în jurul a doua porții imense de … pizza, tiramisu și plăcintă de dovleac, împreună cu alți prieteni din copilărie.

Și-au făcut provizii din toate bunătățile pentru a le avea și în Italia cu ocazia Crăciunului, vin după ei prin intermediul unei firme de curierat care le va aduce și carne proaspătă de porc, dar și varză murată, ardei iuți la borcan, sare de lămâie, gogonele și alte acrituri, cârnați de Pleșcoi sau alte minunății. Crăciunul va fi din nou un motiv de a bucurie, sunt în apartamentul lor imens de pe malul mării, dar au simțit și căldura imensă degajată de prietenii și familia rămasă la Buzău!

 

Eduard UNGUREANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.