De mâine, toate țigările vândute în magazine trebuie să aibă protecție sporită la incendiu. Decizia a fost luată conform unei directive europene care interzice vânzarea țigărilor obișnuite care ardeau până la final chiar și fără a fi fumate. Noua tehnologie de fabricare a țigărilor impune producătorilor folosirea unei hârtii speciale de o mai mare densitate care încetinește procesul de ardere și astfel se sting singure. Decizia autorităților europene a fost luată ca urmare a numărului mare de incendii produse anual din cauza țigărilor uitate aprinse. O statistică la nivelul Uniunii Europene arată că țigările lăsate la întâmpare produc aproape 30.000 de incendii anual, unele cu pierderi de vieţi omeneşti.
Cei care se bucură cel mai tare de măsura impusă de autoritățile europene sunt pompierii care au fost martori la sute de evenimente cauzate de țigările uitate aprinse. La Buzău, ultima tragedie a avut loc chiar în urmă cu o zi când un bărbat de 66 de ani și-a găsit sfârșitul într-un incendiu provocat de țigări. Şi acesta nu a fost singurul incendiu cu o astfel de cauză produs anul acesta la Buzău. De la începutul anului, 27 de gospodării au fost cuprinse de flăcări din cauza ţigărilor lăsate să ardă la voia întâmplării. Totodată, peste 90 de incendii de vegetație uscată au avut drept sursă de aprindere țigări aruncate aiurea.
Din aceste considerente, autoritățile județene sunt hotărâte să stopeze cu orice preț vânzarea țigărilor din vechea generație. Comercianții care vor fi descoperiți pe tarabe cu marfă neconformă vor primi amenzi de până la 30.000 de lei dar vor rămâne și fără marfa care va fi distrusă.
Noile țigări nu diferă de cele vechi decât prin hârtia folosită astfel că atât gustul cât și efectul nociv pentru sănătate se mețin. Singura problemă va fi cea a prețului care va crește probabil în viitorul apropiat. Prin folosirea hârtiei speciale care are în componență fâșii de o densitate mai mare care încetinesc arderea, costul de producție poate crește de până la 6 ori iar acest lucru nu va rămâne fără urmări pentru buzunarul fumătorilor.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.