Teamă și nesiguranță în ceea ce privește viitorul Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău. Ieri, membrii Consiliului de Administrație al Stațiunii s-au certat în câmp pe suprafețele de teren de care mai beneficiază la acest moment cea mai veche stațiune de cercetare legumicolă românească. Motivul disputei este intrarea în vigoare a noii legi a retrocedărilor care ar putea lăsa Stațiune de Cercetare de la Buzău fără terenul necesar pentru desfășurarea activității. Reprezentanții Consiliului de Administrație al Stațiunii spun că terenurile aflate în proprietatea societății sunt deosebit de valoroase din punct de vedere imobiliar și ele sunt vânate atât de Primăria municipiului Buzău cât și de cea a comunei Mărăcineni care ar vrea să de o bucată de teren unor persoane care revendică teren pe amplasamentul Stațiunii .
Reprezentantul Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice prof. dr. Mihail Pisargeac, membru în Consiliul de Administrație al Stațiunii spune că instituția pe care o reprezintă ar vrea să ceară retrocedarea terenurilor care i-au aparținut cândva și intenționează să ceară ca această retrocedare să fie făcută chiar pe terenurile Stațiunii de Cercetare Legumicolă.
„Puterea locală a năvălit, iar terenurile staţiunii au devenit acum o țintă imobiliară. Eu am fost trimis să văd ce mai rămâne pentru cercetare. Trebuie să inventariem toate terenurile, care mai sunt doar câteva hectare, dar nu vedem ce putem face, decât să cerem retrocedarea terenurilor noastre pe amplasamentul terenurilor stațiunii iar apoi să le dăm în comodat și astfel Stațiunea de Cercetare Legumicolă să supraviețuiască. Am fost informat că ar mai fi cam 25 de hectare dar, în fapt, văd că mai sunt vreo 6-7”, a declarat Mihail Pisargeac, Secretar Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Secţia Horticultură.
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice a solicitat conducerii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă un inventar al suprafețelor de teren pe care societate le deținea la finele anului 2012. Fără prea mare bătaie de cap, directorul Stațiunii, a înaintat Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice cifra de 25 de hectare pe care ar fi obținut-o in urma unor calcule doar de el știute pe baza unor hârtii ceva mai vechi de la Oficiul Județean de Cadastru.
„Eu am comunicat Academiei că am mai avea 25 de hectare. Am solicitat documente din care să reiasă această suprafață la Oficiul Județean de Cadastru dar cum pe noi nu ne bagă nimeni în seamă și nu ne întreabă nimic nici de această dată nu am primit un răspuns. De aceea, pe baza unor documente pe care le aveam de la cadastru din anul 2009 am făcut un calcul și am ajuns la concluzia că am avea 25 de hectare însă nici această suprafață nu mai este întreagă pentru că s-au făcut pe ea vile sau drumuri în baza unor hotărâri judecătorești”, a declarat Constantin Vlad, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău.
Reprezentanții Prefecturii spun însă că temerea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă că și-ar putea pierde terenurile în virtutea noii legi a retrocedărilor nu este deloc justificată.
„Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă nu își va piere terenurile în urma aplicării Legii 165/2013. Mai mult Stațiunea are în prezent peste 90 de hectare iar acest lucru se poate demonstra cu acte la Oficiul Județean de Cadastru. Ceea ce se întâmplă la Stațiune este pentru că cei de acolo se ceartă între ei și nu există comunicare. Mai mult revendicarea pe care Academia de Științe Agricole și Silvicultură își propune să o facă nu poate face obiectul noii legi pentru că Academia nu a avut terenuri în acea zonă”, a declarat subprefectul Valeriu Alecu.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.