Deputatul liberal Gabriel Avrămescu, prezent la deschiderea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cere ca rezultatul discuțiilor și cercetărilor de la evenimentul de la Râmnicu Sărat să ajungă și pe masa procurorilor ca aceștia să poată identifica și obține mai ușor condamnarea persoanelor vinovate de ororile comuniste.

„După 33 de ani vorbim despre preluare puterii despre agenți KGB si GRU în anii 90. Tocmai asta este problema pe care o traversăm. Tocmai acești agenți care au preluat puterea au avut grijă nu se ne ducem în neuitare sau să nu vorbim despre memorie, ci au avut grijă să nu acționăm absolut deloc împotriva tuturor celor care au comis toate nedreptățile în 45 de ani de comunism. Tocmai de aceasta am stat 45 de ani cu capul în pământ și cei care au preluat puterea din 1989 ne-au ținut tot cu capul în pământ pentru că instituțiile statului au fost tot pe mâna lor. Spunea Alex Muraru că 63% din români consideră că se trăia mai bine în comunism. De ce ne mai mirăm.? Acum câteva luni la Buzău au fost afișate poze cu Ceaușescu și municipalitatea considera că ceea ce s-a făcut atunci, realizările regimului comunist, nu trebuie uitate. Dacă plecăm de la premisă că s-a făcut bine și  și s-a industrializat România în cei 45 de ani vedem astăzi rezultatele. Un faliment al statului și al unor generații. Generații care sunt plecate acum în vestul Europei la muncă și nu trebuie să ne fie frică să o recunoaștem. Nu aș face un exercițiu să vă arăt dumneavoastră participanților cum a fost în comunism dar aș face un exercițiu să le arăt celor care astăzi proslăvesc comunismul și spun că era mai bine cum e să trăiești în democrație, care sunt valorile democrației și cum acționează instituțiile statului corect și aplicat nu să ținem 33 de ani un dosar și să ne facem că nu există. Ăsta este adevărul și am speranța că voi veți face ce generațiile care au preluat puterea după comunism nu au făcut”, a spus Avrămescu în discursul său.

Totodată liderul PNL Buzău a transmis reprezentanților IICCMER că ar fi bine că concluziile a ceea ce se discută la Râmnicu Sărat să ajungă la final și pe mesele procurorilor pentru ca cei considerați vinovați de ororile comunismului să fie pedepsiți.

„Generația asta trebuie să se lepede pentru totdeauna de comunism  și să arate cu adevărat ce s-a întâmplat atunci. Trebuie să arătăm care au fost criminalii istoriei, să-i scoatem în față și să îi pedepsească legea din țara asta. Ceea ce îmi mai doresc de la IICCMER…. e bine că discutăm despre ceea ce s-a întâmplat dar mi-aș dori ca cei care au avut de suferit în comunism să nu mai aibă acea frustrare că tot cei care îi pedepseau sunt la putere, tot ei sunt cei care au preluat puterea și își văd de treabă liniștiți. Poate dacă am găsi o variantă ca ceea ce se discută aici, cercetări, dezbateri, să ajungă pe masa procurorilor ar fi excepțional pentru că doar așa le putem cinsti memoria celor care s-au jertfit pentru libertate și la Râmnicu Sărat și la Gherla și la Sighet. Eu am speranța că cei care sunteți aici veți duce mai departe o flacără a celor care s-au jertfit pentru democrație în cei 45 de ani, voi trebuie să arătați că oamenii aia nu au murit degeaba și au șansa să le fie reparată suferința.”, a încheiat deputatul liberal Gabriel Avrămescu.

Cea de-a XIV-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a debutat, luni, la Râmnicu Sărat și are ca temă ,,Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării’’. Timp de 5 zile participanții la cursurile universității vor avea ocazia să afle de la reprezentanții, IICCMER, experți străini, istorici și cercetători ce a însemnat comunismul  și post comunismul românesc și est-europeni.

La ceremonia de deschidere au participat consilier de Stat Cătălina Galer (Administrația Prezidențială), secretar de Stat Irina Dumitrița Solomon (Cancelaria Prim-ministrului), deputații Alexandru Muraru (Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei) și Gabriel Avrămescu, senatorul Liliana Sbîrnea, primarul municipiului Râmnicu Sărat-Sorin Cîrjan, prefectul  Marian Țiclea și prof.univ.dr. Daniel Șandru Președinte Executiv  IICCMER.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.