Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului continua demersurile pentru constituirea Rezervației Biosferei Transfrontaliere trilaterale “Delta Dunării – Prutul de Jos“, dintre România, Ucraina și Republica Moldova, sub patronajul UNESCO.
Armonizarea legislației de mediu între cele trei țări și constituirea unui grup de lucru funcțional, care să modifice prevederile existente în actualul acord de colaborare în vederea cooperării între Rezervațiile Biosferei „Delta Dunării –Prutul de Jos” sunt concluziile ședinței Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, care s-a desfășurat la Tulcea, în data de 11 octombrie 2018.
Domnul deputat SORIN LAZĂR, membru al acestei comisii, a participat la eveniment alături de Excelența Sa Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Ucrainei la București, mandatați de guvernele celor două state să deblocheze negocierile trilaterale, în vederea stabilirii de politici comune de mediu, monitorizare continuă și în alte domenii. La dezbatere au fost prezenți Ion Câmpeanu, Secretar de stat în Ministerul Mediului, Ioan Jelev, Președintele pentru România a Programului UNESCO „Omul și biosfera”, parlamentari membri ai Comisiei pentru relația cu UNESCO, parlamentari tulceni, reprezentanți ai agențiilor și institutelor care gestionează problematica legată de Delta Dunării.
La întâlnire s-a discutat despre oportunitatea constituirii rezervaţiei trilaterale, despre programele comune ce pot fi dezvoltate, inclusiv despre posibilitatea atragerii de fonduri europene.
Localnicii au semnalat dificultățile economice, slaba exploatare a stufului, una dintre principalele resurse ale Deltei, lipsa amenajărilor piscicole, diminuarea tot mai evidentă a resurselor de pește, dar, mai ales, depopularea zonei, tocmai din lipsa de oportunități pentru tineri. Politicile comune de mediu sau cercetare, proiectele de colaborare culturală sau științifică între România, Republica Moldova și Ucraina, în cadrul colaborărilor dintre Rezervațiile biosferei ”Delta Dunării – Prutul de Jos”, alături de modificarea legislației actuale ar putea remedia o parte dintre dificultățile semnalate.
Rolul comisiei parlamentare, este de a impulsiona, de a aşeza la aceeaşi masă toţi factorii decidenţi în speranța că deciziile luate la această întâlnire se vor aplica în cel mai scurt timp. În acest sens s-a propus Ministerului Mediului să ia legătura cu partenerii din Ucraina şi Republica Moldova, pentru constituirea cât mai rapidă a comitetului de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.