Consiliul Județean Buzău și UniCredit Țiriac Bank au semnat, marți, un contract de împrumut în valoare de 45 de milioane de lei, fondurile urmând să fie utilizate pentru dotarea noii maternități, renovarea secției UPU a Spitalului Județean și pentru cofinanțarea proiectului european de reabilitare a drumului Râmnicu Sărat-Buda..

”Am semnat astăzi contractul de creditare prin care Consiliul Județean Buzău a împrumutat 45 milioane de lei, fondurile urmând să fie utilizate pentru proiecte de care buzoienii au mare nevoie. Pentru acest credit am primit oferte de la 4 bănci. A câștigat oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu.

Împrumutul contractat miercuri de Consiliul Județean are o perioadă de rambursare de 10 ani cu o perioadă de grație de doi ani. Costul total al creditului se ridică la 8,61 milioane de lei, ceea ce reprezintă 19 la sută din valoarea creditului. Acesta este cel de-al doilea credit contractat de administrația județeană pentru noua maternitate construită pe Strada Victoriei după ce în anul 2012 fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, a contractat un împrumut în valoare de 17,43 milioane de lei cu costuri de 9,3 milioane de lei, adică 53 la sută.

”Banii proveniți din creditul al cărui contract îl semnăm astăzi(nr. marți) vor fi folosiți pentru achiziționarea de aparatură pentru noua maternitate aproximativ 14 milioane de lei, asigurarea co-finanțării proiectului de reabilitare a drumului Râmnicu Sărat-Buda, 17 milioane de lei dar din această sumă, 13 milioane se vor întoarce prin Ministerul Dezvoltării, iar alte 15 milioane care rămân din credit și cu 13 milioane care se vor întoarce de la drum, un total de 28 de milioane de lei care vor fi folosiți pentru renovarea Unității de Primire Urgențe și a blocului operator de la Spitalul Județean Buzău”, a afirmat președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu.

La rândul său, reprezentantul Unicredit Țiriac Bank, Cosmin Cătălin Gheorghe, a declarat că a ales să sprijine proiectele Consiliului Județean Buzău dat fiind că instituția bancară pe care o reprezintă este puternic implicată în sprijinirea proiectelor publice, urmărind totodată și o dezvoltarea pe orizontală a economiei.
„Finanțăm extinderea UPU, dotarea noii maternități și drumul județean 203H. Unicredit a acordat în acest an finanțare pentru peste 10 unități administrativ teritoriale mari cu peste 50 de proiecte publice din zona socială, a infrastructurii și a dezvoltării economice locale. Împrumutul contractat de Consiliul Județean Buzău este în valoare de 45 de milioane de lei cu o maturitate de 10 ani din care 2 ani sunt perioada de grație în care nu se vor plăti rate principale ci doar dobânzi și comisioane”,a declarat Cosmin Cătălin Gheorghe, șef Direcția de mari clienți corporatiști al Unicredit Țiriac Bank.
După semnarea contractului de împrumut, Consiliul Județean va trece la realizarea caietelor de sarcini și la organizarea licitațiilor pentru dotarea noii maternități. Abia după desfășurarea licitațiilor, a soluționării eventualelor contestații și livrarea noii aparaturi care se estimează a dura undeva la maxim trei luni,  în noua maternitate construită pe strada Victoriei ar putea veni pe lume primii copii.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.